N. V. | 6. 6. 2022, 08:00

Vse diši po bezgu: to so najokusnejše jedi, ki jih lahko pripravite iz cvetov

Profimedia
Vse diši po bezgu: to so najokusnejše jedi, ki jih lahko pripravite iz cvetov (foto: Profimedia)

Prihaja poletje, z njim pa vonj nežnih bezgovih cvetov. Naberite jih, nato pa poskusite naše najljubše sezonske recepte za bezgove cvetove.

Dišeči poletni cvetovi so odličen dodatek k sladicam in pijačam. Iz cvetov lahko pripravimo osvežilne sladke ali alkoholne napitke, ali jih dodamo tortam, sladicam in celo solatnim prelivom.

Zdravilni učinki

Bezgov cvet blaži otekle sinuse, prehlad, gripo, bronhitis, sladkorno bolezen in zaprtje. Uporablja se tudi za povečanje proizvodnje urina (kot diuretik), za povečanje potenja (kot diaforetik) in za zaustavitev krvavitve.

Kako ga pravilno nabirati?

Če so vas pozitivni zdravilni učinki bezga prepričali, je naslednji korak, da ga greste nabrat. Tukaj je nekaj koristnih nasvetov pri nabiranju bezgovih cvetov.

  • Izogibajte se nabiranju ob prometnih cestah, saj cvetovi vpijajo prometne hlape – po možnosti se odločite za nabiranje v bolj naravnem okolju.
  • Poskusite nabirati cvetove na topel, suh dan, ko bodo cvetovi na novo odprti in polni dišečega cvetnega prahu.
  • S škarjami odrežite glavice bezgovih cvetov na dnu vsakega grozda cvetov.
  • Pazite, da nabirate samo sveže cvetne glavice, saj bodo oveneli ali rjavi cvetovi grenkega okusa. Izogibajte se tudi nabiranju prezgodnjih popkov, ki se še niso odprli.
  • Ne pozabite jih nežno pretresti, da odstranite morebitne žuželke, preden jih položite v košaro.
  • Priporočljivo je, da cvetove pred uporabo sperete v hladni vodi, da odstranite odvečne ostanke, čeprav boste s tem izprali del okusa, zato to storite na hitro. Če uporabljate cvetove za sladico, jih ne izpirajte.
Profimedia

Ko ste ga nabrali, pa hitro pokukajte v recepte, ki vam bodo popestrili poletne dni in vas posladkali.

Bezgov sirup

Vzamemo večji kozarec za vlaganje in vanj natlačimo čim več popolnoma zrelih cvetov, ki jih še pokriva plast cvetnega prahu. V kozarec do roba nalijemo vodo in vrhnje cvetove obtežimo z rezinami limone. Kozarec zapremo in ga za en dan postavimo na toplo.

Naslednji dan tekočino precedimo in cvetove dobro ožamemo. Tekočino prelijemo v večjo skledo ter ji dodamo sladkor in citronsko kislino. Dobro premešamo, da se sladkor nekoliko raztopi, potem pa sirup prelijemo nazaj v kozarec za vlaganje, ki ga zapremo. Kozarec nato za tri dni postavimo na sonce, da se sladkor popolnoma raztopi. Pripravljen sirup nalijemo v sterilizirane steklenice.

Profimedia

Več informacij glede recepta in sestavin, najdete tukaj

Ocvrti bezgovi cvetovi

Bezgove cvetove naberemo, jih pomočimo v testo za palačinke in ocvremo v vročem olju. Med cvrenjem jih obrnemo, da so enakomerno zapečeni z obeh strani. Cvetove odlagamo na papirnate brisače, ki popijejo odvečno maščobo. Na koncu jih razporedimo na servirni krožnik in potrosimo s sladkorjem v prahu.

Profimedia

Več informacij glede recepta in sestavin, najdete tukaj.

Bezgova marmelada

Naberemo bezgove cvetove, ki jih ne umijemo z vodo, temveč jih le blago otresemo in tako odstranimo majhne žuželke. Cvetove damo v večjo skledo in jih prelijemo z jabolčnim sokom. To postavimo v hladilnik za 24 ur. Bezgovo mešanico nato zlijemo na cedilo in cvetove ožamemo. Soku primešamo limonin sok in želirni sladkor. 

Pustimo stati približno dve uri in v tem času večkrat premešamo. Sok zavremo in ga pustimo vreti za približno pet minut. Kuhano marmelado nato shranimo v steklenih kozarcih s pokrovom.

Profimedia

Več informacij glede recepta in sestavin, najdete tukaj

Gin z bezgovimi cvetovi

Bezgove cvetove nežno osmukamo nad večjim steklenim kozarcem (za vlaganje). Znebimo se čimveč zelenih stebelc. Dodamo limonovo lupino, vse skupaj pa potresemo s sladkorjem. Prelijemo z izbranim ginom, potem pa namakamo/maceriramo 24 ur. Tekočino nato precedimo v čisto steklenico skozi gosto cedilo, obloženo z gazo.

Profimedia

Več informacij glede recepta in sestavin, najdete tukaj. 

Bezgova torta

Pripravimo biskvit, ga spečemo, ohladimo in prerežemo na tri oblate. Vsak oblat navlažimo z mešanico bezgovega sirupa in limetinega soka. Torto sestavimo v tortnem obroču, obloženem z acetatno folijo. Pripravimo še limetino kremo, s katero zalijemo prvo plast navlaženega biskvita. Za drugo kremno plast pripravimo bezgovo kremo. Čez noč damo v hladilnik, da se strdi. Naslednji dan odstranimo obroč in torto okrasimo.

Profimedia

Več informacij glede recepta in sestavin, najdete tukaj. 

Solatni preliv iz bezga

Iz bezgovega sirupa lahko naredite tudi aromatičen preliv za solato. Pripravite si solato iz paradižnika in melone, h kateri se bo ta preliv odlično prilegel. Lahko pa ga uporabite tudi za katero drugo solato, pomembno je le, da uporabite sveže in sezonsko sadje ter zelenjavo. 

Profimedia

Več informacij glede recepta in sestavin, najdete tukaj. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.