Vid Legradić | 30. 12. 2022, 10:45

Zakaj ne bi tokrat svojo penino spektakularno odprli kar s sabljo, sekiro ali smučko? Tako preprosto je!

profimedia

Silvestrovega si praktično ne moremo predstavljati brez šampanjca, ki naj ob odpiranju s pokom najavi prihod novega leta (in po starodavnih tradicijah odžene 'zle duhove'). 

Odpiranje penine je obred, ki ima pridih slovesnosti. Morda je prav zato ta vrsta pijače tako popularna na prehodu iz starega v novo leto.

Za še več svečanosti, ki lahko postane celo obredni dogodek (ali pa del veselega druženja s prijatelji), pa lahko poskrbimo kar sami, in sicer s tehniko odpiranja penečih vin s predmeti.

Najprej splošni nasvet: penino se zmeraj odpira ohlajeno. Le ob redkih priložnostih, na primer pri zmagi športnikov, je dobrodošlo, da se iz steklenice požene večja količina penine, ki poprha udeležence dogodka, sicer pa si izgube dobrega šampanjca nikakor ne želimo. In zato je treba poskrbeti, da je penina ohlajena na čim nižjo temperaturo.

V steklenici zaprt ogljikov dioksid reagira burneje, če je temperatura višja. Optimalna temperatura steklenice penine je 8 - 10 stopinj Celzija. To ne prispeva le k manjšemu izmetu, tudi arome penine so takrat najizrazitejše. 

Kako odpirati s sabljo oziroma mečem?

Pri odpiranju penečih vin je polet zamaška del zabave. Še zabavneje pa je, ko skupaj z zamaškom poleti kar celotni zgornji del stekleničinega vratu.

Kako to storimo? Najlažje s sabljo ali mečem za penino. Ta elegantna tehnika izvira iz Francije, kjer se nekatere sablje za odpiranje penine prenašajo celo iz roda v rod. Nekaterih se držijo tudi neverjetne zgodbe, imajo lastna imena in podobno. Mimogrede, sablja za penino je tudi odlično darilo. Če ste jo dobili, si jo izposodili ali pa če jo že imate doma, ne odlašajte - obglavite šampanjec in poskrbite za nekaj šova. Pri tem ne pozabite na varnost, začenši s tem, da je treba steklenico držati pri dnu. Ker bo v vsakem primeru nekaj penine steklo ven, je dobro, da je mesto 'sabljanja' odporno proti madežem.

Za začetek osvobodite zgornji del steklenice ovoja in odmaknite kovinsko košaro, ki objema in drži zamašek na mestu. Steklenico nagnite za 30-45 stopinj in nato poiščite šiv. Na prav vsaki steklenici šampanjca boste našli dve črti, ki sta posledica spojev dveh polovic, ki sta se med izdelavo združili v končni izdelek (tako so narejene le steklenice za peneča vina. Steklenice navadnih vin imajo le en šiv). Po eni izmed črt podrsajte s topim robom sablje vse do konca (do steklenične krone). Kretnja mora biti izvedena odločno, zmerno hitro in brez ustavljanja. Ko bo sablja zadela konec stekleničnega vratu, bo deformirala steklo, pritisk bo opravil svoje in penina bo odprta! 

Tehnika odpiranja steklenice šampanjca s pomočjo sablje (imenovana tudi 'Sabrage') je postala priljubljena v Franciji v času po francoski revoluciji. Napoleonovi vojaki, predvsem konjeniki, so za praznovanje svojih zmag odpirali šampanjce s sabljami. Povsem logično, kajti na konju je bilo težko držati za vajeti in hkrati odstranjevati folijo, žičnato košaro in zamašek. Veliko lažje je bilo izvleči sabljo. V okviru tega obdobja je najbolj poznana zgodba o vdovi Clicquot, ki je pri 27 letih podedovala moževo šampanjsko posestvo. Da bi zaščitila svojo zemljo, je dala Napoleonovim častnikom šampanjec in kozarce. Ker so bili na konjih, niso mogli držati vsega v rokah. Kozarce so odvrgli, v roke prijeli sablje, napravili sabrage ter pili kar iz steklenic. Obglavljanje steklenic je živo še danes, rekorde se s sabljami podira po vsem svetu.

Leta 2015 je Ashrita Furman, ameriški lovec na rekorde, v eni minuti odsekal 66 steklenic šampanjca. Guinnesova knjiga rekordov leta 2016 zabeležila največje število hkrati z mečem odprtih steklenic. Kar 623 so jih odsekali v mestu Santo Stefano Belbo v Italiji.

In kar je najlepše: ni nujno, da za odpiranje steklenice šampanjca ali penine uporabite sabljo. S popolnoma enako tehniko lahko steklenico penečega vina odprete tudi s kozarcem. Pri tem je potrebno biti pozoren le na to, da ima kozarec močan pecelj in podstavek.

Ljubitelji podeželskih dejavnosti lahko steklenico penečega vina obglavijo s sekiro. Kulinarični navdušenci z nožem. Smučarji pa kar s smučko.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.