5. 12. 2022, 11:38 | Promocijska objava

Zlata Slavonija – dom okusa tradicije, ki ogreje dušo in telo

Lightkomunikacije in Hrvoje Serdar za TZ PSŽ

Slavonija nam je vsem že dobro znana po svojih zlatih poljih, bogati zgodovini in prečudoviti naravi, a tisto, kar nam res ogreje dušo, pa tudi telo, je tradicionalna kuhinja tega slikovitega kraja. Plodna panonska ravnica na naše krožnike prinaša mamljiva živila in okuse, zato so slavonske specialitete pri številnih ljudeh priljubljene že dolgo vrsto let.

Kuhinja Zlate Slavonije je čarobno mesto, v katerem nastajajo jedi, ki vračajo v preteklost, v obdobje, ko so ljudje po napornem dnevu na polju ali pašniku želeli nahraniti ne samo svoje telo, ampak tudi svojo dušo. Topel in okusen čobanac je slavonska jušna jed, ki se pripravlja v kotličku ali velikem loncu, ker se najpogosteje kuha za več ljudje, odličen pa je tudi, ko malo stoji. Imajo ga za jed slavonskih pašnikov, ker so ga, kot kaže tudi njegovo ime, pripravljali čobani. Pastirji so ta sitosten, vendar hranljiv obrok, na kotlu kuhali nekaj ur, da bi povezali vse okuse, medtem ko so sami pazili na svoje živali.

Lightkomunikacije in Hrvoje Serdar za TZ PSŽ

Danes je čobanac specialiteta, ki jo strežejo skoraj v vsaki restavraciji v Zlati Slavoniji, obstajajo pa tudi številna tekmovanja v njegovem kuhanju. Poseben šarm prinaša njegova dolga priprava in zbiranje okrog kotlička, medtem ko se ob toplini ognja osvobajajo okusi začimb in mesa.

Poleg klasičnega paprikaša posebno mesto v hrvaški gastronomiji zavzema fiš-paprikaš, še ena bogata jušna jed, ki vznemiri brbončice. Tradicionalno se pripravlja v bakrenem kotličku, obešenem nad odprtim ognjem, vanj pa se dodajo voda, čebula, paprika in seveda koščki očiščene rečne ribe, kot je som, šarenka ali ščuka. Neizogibno je vino, ki vse okuse združi v kombinacijo, ki bo ustrezala tudi najbolj izbirčnim jedcem. Seveda tudi za fiš, kot za vsako jed, ki se iz generacije v generacijo prenaša dolgo vrsto let, obstajajo številni recepti. Vsaka družina ima svojo, malce drugačno različico priprave, a ključno pri vsakem dobrem fišu so lokalna živila.

Lightkomunikacije in Hrvoje Serdar za TZ PSŽ

Če ste bolj za »konkretne« jedi, vas bo zagotovo navdušil sočni zrezek Barun Trenk. Ta okusna specialiteta Zlate Slavonije ja sitostna in neobičajna jed, ki je ime dobila po baronu Trenku, vodji Trenkovih pandurjev in utemeljitelju godbe na pihala. Zbir okusnih živil, kot so svinjetina, ajvar, nepogrešljivega slavonskega kulena in jajc v sočni in fini gobovi omaki, je pravi okus Zlate Slavonije. 

Za katerokoli tradicionalno jed se boste odločili, verjamemo, da vam ne bo žal. Slavonija preprosto diha s tradicijo in jedi, kot so čobanec, fiš-paprikaš, kulen, namaz iz masti črne svinje, kulen, bučna juhe in zavitki lahko poskusite v skoraj vseh restavracijah. Če si želite poskusiti tradicionalne sestavine na sodoben način, ne boste razočarani. Turistična zveza Požeško-slavonske županije je v sklopu vrste izobraževanj, delavnic in dogodkov na temo ene gastro ponudbe v sodelovanju z izvrstnimi kuharji in someljeji osmislila nove jedi in jedilnike.

Lightkomunikacije in Hrvoje Serdar za TZ PSŽ

Temeljijo na vrhunskih avtohtonih lokalnih izdelkih, ki so se združili z najboljšimi vini iz ponudbe Zlate Slavonije. Ob osredotočenosti na avtohtone sestavine je poudarjena tudi trajnost, tj. izvajanje koncepta zero waste. Cilj koncepta je na najboljši možen način izkoristiti sestavine in med pripravo jedi v celoti porabiti vsako živilo ter s sodobnim pristopom ohraniti starinske okuse. 

Ste začutili lakoto? Obiščite Zlato Slavonijo in se prepustite nepozabni gurmanski izkušnji!

Lightkomunikacije in Hrvoje Serdar za TZ PSŽ

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.