A. Kl. | 8. 12. 2021, 15:02

Alja Horvat: Priznanje Univerze svetovno znani 25-letni umetnici

osebni arhiv

"Velikokrat hvala Univerzi v Ljubljani za priznanje za posebne dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti."

"Nikoli nisem bila oseba, ki bi jo spodbujali ali pohvalili v celotnem času šolanja, zato mi to pomeni še toliko več," je na družbenih omrežjih zapisala Alja Horvat.

Ilustratorka iz Maribora, sicer diplomantka smeri grafičnega oblikovanja na ljubljanski Naravoslovnotehniški fakulteti, je še pred svojim 25. rojstnim dnem  - praznovala ga bo 22. decembra - dosegla izjemne poslovne uspehe, popeljali so jo daleč izven meja Slovenije, tudi čez lužo.

Pri reviji Forbes so jo lani uvrstili med 30 najvplivnejših umetnikov pod 30 leti starosti, sodelovala je z priznanimi znamkami, kot sta Anthropologie in Urban Outfitters.

Njen priljubljeni in prepoznavni motiv upodabljanja so ženske, rože, živali ter tiskani vzorci na blagu, zlasti iz 70. in 80. let 20. stoletja in glasba od 60. let dalje.

Alja je dokazala, kako pomembno je stopiti v korak s časom, ko gre za trženje umetniških del, saj je prepoznavnost sprva dosegla s pomočjo družbenih omrežjih, predvsem Instagrama, kjer ima danes skoraj 60.000 sledilcev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alja Horvat (@aljahorvat)

Preberite še: Alja Horvat o ustvarjanju, družbenih omrežjih in motivaciji med karanteno

Mlada šahovska mojstrica: "Ne se preveč 'sekirat'"

Priznanja je 19 študentkam in študentom, ter študentskim ekipam ki s svojimi dosežki izstopajo, podelil rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič, zaradi izrednih razmer kar prek spleta.

»Posegajte po znanju in veščinah še naprej. Bodite navdih sebi in drugim. Skupaj z vašimi mentoricami in mentorji ste predstavnice in predstavniki tistih, ki na najlepši način prispevajo k razvoju in ugledu najstarejše in največje univerze v Sloveniji, pa tudi ugledu družbe, v kateri živimo,« je nagrajenkam in nagrajencem sporočil Majdič.

Slavnostna govornica je bila Laura Unuk, ki pri 22 odlično usklajuje študijsko in športno kariero; je prva slovenska šahistka z nazivom mednarodnega mojstra ter hkrati študentka Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laura Unuk (@lorci49)

»Verjamem, da kdaj pa kdaj pojamrate, priznam, jaz velikokrat, saj sem študentka biokemije in hkrati skoraj profesionalna šahistka in velikokrat se mi zdi, da je nemogoče. Pa vendarle je vse mogoče in tudi vi to dokazujete znova in znova, da ni nič nemogoče, če se le potrudimo in kdaj malo potrpimo."

"Tako postanemo disciplinirani in to je tisto, kar nas pripravi na življenje. To je znanje, ki je neprecenljivo – kako se spustiti skozi življenje, kako obvladovati stresne situacije, kako odreagirati na nepredvidljive situacije,« je sporočila vrstnikom.

Za zaključek pa je študentkam in študentom namenila še en pomemben nasvet: »Ne se preveč 'sekirat', ker vsak neuspeh, ki pride, je lahko le dobra učna ura. Tako, da ne zmagujte preveč, če ne, se ne boste nič naučili.«