N.Z. | 24. 2. 2021, 14:38

Ameriški modni kreator Alexander Wang soočen z obtožbami spolnega nadlegovanja

profimedia

21-letni študent z njujorške šole dizajna, Keaton Bullen, je za BBC povedal, da ga je Wang leta 2019 nadlegoval v enem od nčnih klubov.

Omenjeni študent še zdaleč ni edini. Še več. Odvetnica Lisa Bloom je Wanga obvestila, da pripravlja tožbo kar 11 moških, ki Wanga obtožuje spolnega nadlegovanja. Kreator se je na obtožbe že odzval z zanikanjem vsakršne krivde.

"Otrpnil sem."

Bullen, ki je imel takrat 20 let, se je skupaj s prijateljem tisto noč zadrževal v njujorškem klubu Fishbowl, ko je (24. avgusta 2019 ob 23.30 zvečer) tam srečal Alexandra Wanga.

Za BBC je povedal, da je pogovor najprej tekel o njegovem študiju interiernega dizajna, nato pa ga je Wang povabil k svoji mizi, mu ponudil v pitje vodko kar iz steklenice in ga nato odpeljal na plesišče. V zgodnjih jutranjih urah naj bi se nato zgodilo. Wang naj bi spolno napadel Bullena.

"Naenkrat mi je odpel zadrgo na hlačah, z roko segel vanje in me začel grabiti za penis pred vsemi tistimi ljudmi," je povedal Bullen. "Čisto sem otrpnil."

Potem pa naj bi mu rekel, da želi, da bi z njim odšel k njemu domov.

"Počutil sem se čudno ... in se hitro pobral iz te situacije."

Wangov odvetnik Paul Tweed je že sporočil, da čakajo na posnetke varnostne kamere v klubu in povedal, da njegov klient v popolnosti zavrača Bullenove obtožbe.

Bullen je še povedal, da je spregovoril iz občutka dolžnosti do drugih, ki so že spregovorili, a so jih označili za 'lažnivce'. Zaenkrat nima namena sprožiti sodnega postopka, prav tako v članku na BBC ni dovolil objave svoje fotografije, da bi se tako ognil namigovanjem, da z obtožbo zgolj išče pozornost.

Britanski model

Obtožbe zoper Wanga so se pojavljale že pred tem.

Nek britanski model je že decembra poročal na TikToku, da ga je Wang otipaval med koncertom v nočnem klubu januarja 2017. V videu, ki je kmalu postal viralen, je zdaj 26-letni Owen Mooney povedal: "Tam sem bil sam, ko je moški v moji bližini izkoristil priložnost, ker se nisem mogel umakniti. Kar naenkrat me je začel otipavati. Najprej po stegnih, navzgor do gentalij. Zmrznil sem, tako sem bil v šoku."

Intagram profila, ki opozarjata na vse, kar je narobe v modnem svetu, @DietPrada in @ShitModelManagement, sta kmalu za tem pričela deliti anonimne obtožbe o spolnem nadlegoanju taistega kreatorja, Mooney pa je nato kritiziral 'tišino' s strani modne in filmske industrije, ko gre za obtožbe s strani žrtev, ki so bodisi 'moški, homoseksualni ali trans'.

"Zdi se mi, da bi tudi #JazTudi gibanje potrebovalo malce več inkluzivnosti," je še komentiral na družbenem omrežju.
 
Mooney iz Peterborougha je le eden izmed enajsterice, ki ga bo v množični tožbi zoper Wanga zastopala odvetnica Lisa Bloom.

VIP loža

Danes 24-letna Gia Garrison je na Facebooku opisala podoben dogodek z istim dizajnerjem.

Kot DJ-jevka se je februarja 2017 zadrževala v VIP območju kluba Slake na Manhattnu, kjer je potekala njena priljubljena mesečna zabava Holy Mountain. Gre za tematsko zabavo, ki se ponaša z avant-gardno temo, na kateri gostje nosijo velika rdeča ogrinjala, pod katerimi nosijo bikini in visoke tesne škornje.

"Rada pokožem svojo telo, če se ob tem počutim udobno in svobodno," je povedala. "V takšnih situacijah tudi ni nobenih sodb in tudi sicer gre za prostor, kjer lahko vsak uživa v svojem telesu in se sprejme natančno takšen, kot je."

Okoli pol tretje zjutraj se je Garrison namenila v VIP ložo skupaj s svojo prijateljico, kmalu zatem pa so jo predstavili Wangu.

"Plesala sem v njegovi bližini, ko je naenkrat segel z roko po spodnjem delu mojega bikinija in ga pričel vleči k tlom tako, da me je pred tam zbranimi skoraj povsem razgalil," je povedala za BBC. 

"Kot trans ženska, ki čuti določeno nelagodje glede nekateri delov mojega telesa, a se še kako trudi, da bi se vzljubila, je to najhujše, kar se mi lahko zgodi. Namreč to, da nekdo proti moji volji tako razgali moje telo," je dodala.

Wangov odvetnik se je že odzval, da njegov klient 'nikoli ni grabil nobene ženske' na takšen način, pa vendar eden od tožnikov, ki jih zastopa Lisa Bloom, trdi, da je Wang tudi njega napadel na isti način. Davidu Casavantu naj bi Wang potegnil dol tako hlače kot spodnje perilo sredi njujorškega kluba taistega leta.

Garrisonova, ki dela tudi kot model in glasbena producentka, pravi, da nikoli ni podpirala t.i. 'cancel' kulture, vendar od tiste noči dalje nase noče več dati ničesar, kar je del modnih linij Alexandra Wanga.

"Mnenja sem, da gre za nevaren fenomen, ki ne reši problema. To, kar v resnici šteje, je, da človek ozavesti, da to, kar počne, ni v redu, in da nato nekaj stori v tej smeri. Da nekaj spremeni."

Wang: "Vse so samo laži!"

V javni izjavi, ki jo je izdal okoli novega leta, se je 37-letni Alexander Wang odzval z besedami: "Ko vidim vse te laži, ki mi pripisujejo ta grozljiva dejanja, sem ves iz sebe. Nikoli se nisem obnašal tako, kot me obtožujejo."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.