N.Z. | 7. 2. 2020, 14:01

Chanel No 5 – biografija najslavnejšega parfuma na svetu

profimedia


»Ženska, ki ne uporablja parfuma, nima prihodnosti.« - Coco Chanel

Slavna francoska modna oblikovalka in podjetnica, ki jo danes cel svet pozna kot Coco Chanel, se je s polnim imenom Gabrielle Bonheur Chanel rodila avgusta 1883. Življenjsko delo, s katerim se je proslavila po koncu prve svetovne vojne, uokvirja blagovna znamka Chanel.

Znana je postala, ko je kot modna oblikovalka ženske osvobodila silhuete s korzetom in popularizirala športno, a še vedno šik feministično linijo. Njena vulkanska kreativnost pa ni bila omejena zgolj na modne linije oblačil, temveč tudi nakita, torbic in dišav. Njen najbolj slavni parfum, Chanel No. 5, je postal naravnost ikoničen.

Coco Chanel je tudi edina modna oblikovalka, ki ji je uspelo priti na seznam revije Time 100 najbolj vplivnih ljudi 20. stoletja.

Del njene atraktivne, a nič manj presunljive biografije je med drugimi skušala ujeti tudi Michelle Marly. Nastala je iskriva pripoved o umetnosti, modi in ljubezni te zares izjemne ženske je zajela kar skozi nastajanje najslavnejšega parfuma na svetu. Njeno knjigo ’Coco Chanel in vonj ljubezni’ so pred dnevi v slovenskem prevodu izdali pri založbi Učila International, še vroči izvodi pa so na voljo v Felixovih knjigarnah.

Chanel No 5

»Še veliko se moram naučiti, ji je šinilo v glavo, medtem ko je upoštevala njegov predlog. Učinek je bil presenetljiv. Njen nos je bil znova čist in dovzeten. Doma bom vadila, se je tiho odločila. Točno tako, kot sem sama sedla na konja in preprosto odjahala, se bom dodatno izobrazila v umetnosti dišav. Ko se je naučila jahati, ni slutila, da bo kmalu zatem srečala svojo veliko ljubezen v osebi igralca pola. Zdaj pa bo izurila svoj voh, da to ljubezen večno ohrani. Čuten, svež, neminljiv – takšen bi moral biti Eau de Chanel. Gabrielle se je zadovoljno nasmehnila.«

Tako se prične iskanje popolnega vonja, ki ga danes svet pozna po imenu Chanel No 5.

Pot do najbolj slavnega parfuma pa je bila seveda še dolga. Polna vzponov in padcev, pa tudi življenja, skupaj z ljubeznijo in strastmi, ki so se v njem preigravali. In edini človek, ki je bil to pot sposoben prehoditi, je bila prav Coco, Coco Chanel.

In ko je Pariz tistega dne preplavil vonj pomladi, ko so zacveteli kostanji in so labodi na Seni tekmovali s tovornimi ladjami, se je Gabrielle komaj še odmaknila od pisalne mize, njene stranke in dobavitelji pa so si kar podajali kljuko.

Vse te ženske, ki jih je videla eno za drugo prihajati in odhajati iz njene pisarne, so hotele biti dobro oblečene za poletni dopust ali zablesteti na zadnjih gledaliških premierah v sezoni. Gabrielle pa si ni mogla kaj, da ne bi razmišljala samo o tem, kako bi bilo, če bi vse te ženske uporabljale Chanel No 5 in bi mesto ’prekril zvonast oblak vonjav iz jasmina, vrtnic in dišeče kanange oziroma ilang ilanga.

»Napočil je trenutek, ko je končno dokončala osnutke, se dogovorila s tovarnarjem kartonaže – česa vsega ni izvedela! - in tiskarjem, potem pa upravi Chirisa poslala živčen telegram z vprašanjem, kako napreduje izdelava njenega parfuma.«

Coco Chanel in vonj ljubezni je knjiga o edinstveni ženski, ki je strastno ljubila. Življenje, svobodo, moškega in … parfume. Ali bolj natančno: prav poseben, samo en in zelo njen parfum, ki ga je bila pripravljena deliti s celim svetom. Chanel No 5!

Michelle Marly

Coco Chanel in vonj ljubezni

Pariz, 1919: Gabrielle Chanel, sirota s francoskega podeželja, ki so jo vzgojile redovnice, je zgradila uspešno modno podjetje. Tout Paris nosi njene obleke. Coco, kot ji pravijo, slovi po načelnosti, kar se tiče sloga – ali ljubezni. Njene stvaritve so revolucionarne – odlikuje jih eleganca brez omejujočih steznikov. Toda ko v prometni nesreči umre njen ljubimec Boy Capel, jo žalost popolnoma ohromi. Da bi se potolažila, se spusti v zvezo s skladateljem Igorjem Stravinskim, toda šele, ko se odloči, da se bo veliki ljubezni poklonila z novim vonjem, najde novo energijo.

Med iskanjem pravega vonja najde navdih v parfumu Katarine Velike in sreča Dimitrija Romanova, ruskega velikega kneza v izgnanstvu. In ko se začne postopno znova odpirati ljubezni, pride na sled vonju, ki je še danes najslavnejši parfum na svetu – Chanel No 5.

Felix, Učila

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.