Maja Fister | 30. 1. 2020, 06:00

Te fotografije stanovanja PRED in PO prenovi vas bodo čisto navdušile

Prenove stanovanj so poseben izziv, sploh kadar iz starih nefunkcionalnih prostorov poskušamo ustvariti dom, ki bo ustrezal sodobnemu življenjskemu slogu in želji po odprtih ter svetlih prostorih. In po kakšni od tako uspešnih prenov bi skoraj težko verjeli, da je to sploh lahko isto stanovanje ...

Tokrat smo si ogledali proces prenove 77 kvadratnih metrov velikega trosobnega stanovanja z balkonom, ki se nahaja v bloku, zgrajenem leta 1952. Za prenovo stoji ekipa iz biroja Celovito, ki je specializiran za prenove hiš in stanovanj ter združuje načrtovanje in izvedbo pod eno streho.

PREJ

PREJ

Biro Celovito

Stanovanje zajema spalnico, otroško sobo, dnevno sobo s kuhinjo in jedilnico ter kopalnico. Prvotno je imelo stanovanje tradicionalno razporeditev prostorov, ki je bila značilna za čas gradnje. A danes je videti povsem drugače. 

Biro Celovito

Kako iz starih in nefunkcionalnih prostorov ustvariti prijeten dom 

Kot so nam zaupali pri biroju, je bil največji izziv prenove predvsem to, kako iz starih in nefunkcionalnih prostorov ustvariti prijeten dnevni prostor, povezan s kuhinjo in jedilnico. 

Biro Celovito

»Naša naloga je bila prenoviti stanovanje tako, da bo ustrezalo sodobnim bivanjskim zahtevam. Po izmeri stanovanja smo se lotili iskanja prave tlorisne rešitve. Povezali smo bivalne prostore in jih tako približali sodobnemu načinu bivanja,« pravijo arhitekti. 

Biro Celovito

Ko otroška in dnevna soba postaneta kuhinja z jedilnico

Nekdanjo dnevno in otroško sobo so tako združili v velik povezan prostor, v katerega so umestili kuhinjo s prostorno jedilnico ter dnevno sobo. Na mestu porušene stene so morali ohraniti del zidu, ki skupaj z lesenimi lamelami ločuje dnevno sobo od jedilnice in kuhinje.

S tem so povečali stopnjo intime v dnevni sobi, hkrati pa ustvarili nekaj dinamike v prostoru. Kljub delni fizični ločitvi, prostora funkcionirata kot povezana celota, kar povečuje tudi povezanost družinskih članov. S to združitvijo je prostor pridobil več svetlobe, ki sedaj prehaja iz dnevnega dela v kuhinjski del in obratno. 

Biro Celovito

Obrnjen pogled dnevnih prostorov na lepšo stran bloka

Zamenjava prostorov je prinesla tudi to, da so bivalni prostori dobili pogled na lepšo stran bloka – v naravo, medtem ko so spalni prostori na strani, ki gleda proti garažam. 

V nekdanji kuhinji z jedilnico so predvideli otroško sobo, ki pa lahko glede na želje in potrebe uporabnika postane tudi kabinet, domača pisarna, soba za goste, manjša telovadnica ali prostor za meditacijo. Shrambo, ki je bila nekoč del kuhinje so porušili in na njen račun povečali prostor.

Spalnica na istem mestu, a v sodobni preobleki

Glavna spalnica je ostala v istem prostoru, podobna pa je tudi postavitev postelje in omar. Niz garderobnih omar je zaključen z lesenim prehodom, ki se ponovi na prehodu med kuhinjo in predprostorom.

Biro Celovito

Kopalno kad je zamenjal tuš, vrat pa je zdaj za polovico manj

WC in kopalnico so združili v kopalnico s straniščem. Kopalno kad pa so zamenjali s tušem, ki je svoj prostor dobil v nekdanjem stranišču, na mestu nekdanje kopalnice pa so našli prostor za utility omaro s pralnim strojem, omarico z nadpultnim umivalnikom, ozko ogledalo, ki sega od tal do stropa in WC školjko. 

»S prenovo smo ustvarili kvaliteten bivalni prostor, ki ima sedaj lepše poglede skozi okno, zmanjšali število vrat za polovico in s tem povečali občutek zračnosti,« so nam o projektu, ki so ga prav iz teh razlogov poimenovali 'Iz razdrobljenega v premišljeno celoto’, zaupali iz biroja Celovito.

Stanovanje v celoti lahko vidite v zgornji fotogaleriji. 

PREBERITE ŠE: Pokukajte v stanovanje za mlado družino v novi ljubljanski soseski blizu Tivolija (foto) ALI To je Dama, imenitno stanovanje v Šiški za žensko s stilom (foto) 

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.