Maja Fister | 8. 2. 2020, 06:00

Imenitnen dom z notranjim bazenom in atrijema v ljubljanski vili (foto)

Blaž Zupančič

V ljubljanski vili smo pokukali v imeniten sodoben dom, v katerem vladajo izčiščeni detajli in minimalizem, arhitektki, ki stojita za zasnovo interierja, pa sta nam zaupali, kako je ta nastal.

Hiša je bila zgrajena v pasivnem standardu po načrtih arhitektov Tadeja Glažarja, Arneja Vehovarja in Emmanuela Osei-Larteya. Arhitektki Marjetka Lužovec Hrvatin in Mateja Lužovec iz biroja Detajl in celota, s katerima smo govorili, pa sta jo dobili v opremo v tretji gradbeni fazi. 

"Hiša z notranjima atrijema", kot imenujeta projekt, je v treh etažah, njena kvadratura se povečuje iz etaže v etažo, nadstropje pa sega čez pritličje in mu tvori streho. 

Notranja atrija, ki prostorom vlijeta drugo dimenzijo 

V kleti so strojnica in shrambe, v pritličju wellness z notranjim bazenom, fitnesom, apartmajem, oziroma prostorom za druženje ter garaža, v nadstropju pa so na eni strani hiše bivalni prostori s kuhinjo in jedilnico, na drugi pa spalni prostori s kopalnicami.

Blaž Zupančič

Najbolj izstopajoča posebnost hiše sta dva notranja atrija v nadstropju, ki se lahko popolnoma zapreta z velikimi drsnimi paneli. En atrij je postavljen v središče nadstropja, na mesto, kjer se po stopnišču vzpneš na to etažo. Vizualno deli bivalni del od kuhinjskega, hkrati pa omogoča, da imaš iz vseh prostorov nadstropja pogled na rastlinje in okolico hiše. 

Blaž Zupančič

Linijo notranjega atrija sta arhitektki vizualno "potegnili" še v dnevni prostor, kjer sta od tal do stropa naredili vrtljive hrastove panele. Ti paneli predeljujejo dnevno-bivalni del s sedežno garnituro od bralnega dela. Če se paneli obrnejo, pa se prostor vizualno spet bolj poveže. V bralnem delu so v osrednjo steno skrite tudi knjižne omare ter skriti prehod v spalne prostore s kopalnicami.

Blaž Zupančič

Drugi atrij pa je postavljen kot zasebni ob glavni spalnici in kopalnici. Ozelenitev teras je bila predvidena in kasneje narejena v drugi fazi, tako da je mesto na terasah dobilo tudi rastlinje.

Blaž Zupančič

Vrata, ki skrivajo elemente in nevidno vpete stopnice 

Minimalizem se kaže v izčiščenih detajlih ter skritih vratih ob shranjevalnih površinah, s katerimi lahko elemente preprosto zaprete in skrijete pred pogledi obiskovalcev. Minimalistično so zasnovane tudi konzolne hrastove stopnice, ki so nevidno vpete v steno, imenitna optična prevara pa deluje, kot da lebijo. 

Blaž Zupančič

Pohištvo je unikatno oblikovano in narejeno mizarsko po meri 

V interier sta vnesli zanimive detajle od posebnih svetil do posameznih okrasnih kosov, prostor pa zmehčali z do tal padajočimi zavesami. Unikatno sta oblikovali motiv za potisk na fronte kuhinje ter na panele ob bazenu v wellnessu.

Pohištvo je večinoma unikatno oblikovano in narejeno mizarsko po meri. Samo določeni manjši kosi, kot so klubske mizice, stoli in podobno so kupljeni od proizvajalcev.

Blaž Zupančič

Sodoben interier je tako preplet topline hrastovega lesa in bakrenih elementov, prosojnosti toniranega stekla, strukturiranosti betona in sodobnih materialov, kot so smolnate stene in posebne obdelave sten in pohištva, ter črne in bele barve. Skozi stanovanje se lahko sprehodite po zgornji fotogaleriji. 

PREBERITE ŠE: Pokukajte v stanovanje za mlado družino v novi ljubljanski soseski blizu Tivolija (foto) ALI To je Dama, imenitno stanovanje v Šiški za žensko s stilom (foto)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.