Alenka Klun | 27. 11. 2019, 09:31

Bi biip - čudovit kos pohištva in igralo obenem (dobitnik nagrade za oblikovalski dosežek)

promocijsko gradivo

Bi biip, oblazinjeno igralo avtomobil z avtorskim podpisom Mateje Panter, je namenjeno otrokom od prvega do šestega leta starosti. Poleg tega, da je igranje z njim zabavno in varno, ga odlikujejo tudi ali predvsem terapevtski učinki: omogoča namreč urjenje in utrjevanje motoričnih spretnosti ter prosto in varno gibanje po prostoru. Ima pozitivne vplive pri diagnozah motnje hiperaktivnosti in pomanjkanja pozornosti, pri gibalno oviranih otrocih, avtizmu ... 

Mateja Panter je s podjetjem Kauch, prepoznavno znamko oblazinjenega pohištva pod vodstvom Luke Debevca, že večkrat sodelovala pri snovanju notranje opreme za naročnike in vedno so dobro uskladili želje, potrebe in možnosti za izvedbo. Ko je prišla na zamisel za izdelavo avtomobilčka oziroma oblazinjene mobilne igrače, je zato najprej nagovorila prav njih in takoj so se odzvali, nato pa so izdelek skupaj razvijali dve leti, pripoveduje oblikovalka in arhitektka, še sveža nagrajenka za oblikovalski dosežek Društva oblikovalcev Slovenije.

Promocijsko gradivo

V omenjeni kategoriji so bile na podelitvi priznanj za dela, ki so jih prispevali slovenski oblikovalci v letošnjem letu, nagrajeni še Irena Gubanc in Teja Jalovec za izjemno zanimivo celostno podobo zaključne revije Srednje frizerske šole Ljubljana, oblikovalka nakita Martina Obid za kolekcijo brošk po navdihu Orwellove Živalske farme in skupina Oloop za vezeno tekstilno steno, ki je nastala kot projekt s Hišo sreče na Jesenicah in Azilnim domom v Ljubljani. Nagrado za življenjsko delo je letos prejel kostumograf Alan Hranitelj.

Brez malih preizkuševalcev ni šlo

Zanimalo nas je, ali so se dela lotili s ciljem, zadovoljiti potrebe otrok po gibanju, hkrati pa skozi igro pomagati tistim, ki imajo določene razvojne težave ali zahtevne diagnoze. "Da. Menim, da je smiselno in nujno, da ima igrača tudi didaktični ali terapevtski učinek in otroku na kakršen koli način omogoča ali olajša napredek pri njegovem razvoju. Poleg tega kakovostni predmeti, oprema in okolje vzgajajo uporabnike vseh starosti na področju kulture bivanja."

Promocijsko gradivo

Torej so pri razvoju izdelka gotovo pomagali tudi otroci v vlogi malih preizkuševalcev? "Brez njih ne gre, saj so oni uporabniki avtomobilčka," je pritrdila Panterjeva, ki je najprej uporabila dotedanje izkušnje, pridobljene z oblikovanjem za otroke. Prej je namreč projektirala otroška igrišča in notranjo opremo za Družinski center Mala ulica, ki je namenjen otrokom od rojstva do šestega leta starosti, z arhitektko Jožico Curk pa sta oblikovali gugalnega konjička Hi konjiček (na fotografiji spodaj) za isto starostno skupino. 

Nika Curk

"Pri načrtovanju za otroke je potrebno imeti zelo odprt um, pa tudi poznavanje zahtev in pravilnikov. Zasnovi je sledilo preverjanje materialov, konstrukcije in posameznih elementov, nato izvedba prototipa. Tega so dobili otroci 'v obdelavo'. Test je odlično prestal, pravkar ga na Biotehniški fakulteti UL testirajo še na mehanske odpornosti," je še povedala o izdelku, ki je zaradi svojih značilnosti primeren tako za javne kot zasebne prostore.

Les in volna za varno igro

Avtomobilčki Bi biip so na voljo v zeleni, rumeni, oranžni, rdeči in modri izvedbi,in, kot je pojasnila oblikovalka, so se izbiri barvne palete skrbno posvetili, saj "določeni formi nekatere barve pristojijo ali jo bolj poudarijo kot druge". Vsak model je izdelan iz dveh tonov barve, da bi kar najbolj poudarili krivino izdelka, ki je njegova bistvena vizualna značilnost. Tudi material je izbran tako, da ustreza standardom za otroke in je obenem naravnega izvora, je še poudarila.

Peter Škrlep

"V duhu časa, ko se ozračje našega planeta nenadzorovano segreva, je samoumevno, da izdelek odraža skrb za okolje in je izdelan v skladu z načeli trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva. V največji možni meri so uporabljeni naravni materiali, kot sta les in volna. Izdelek je plod povezovanja strokovnjakov in združuje tradicionalna lokalna znanja s
sodobnimi praksami." 

Peter Škrlep

"Otroci naj se igrajo čim več in čim daljše obdobje otroštva. Na ta način pridobivajo spretnosti za prihodnost. Že takoj se začnejo učiti, kar bodo kot odrasli potrebovali - telesne oziroma fizične spretnosti in psihična oziroma čustvena znanja. Skozi igro se malčki tudi sproščajo, zabavajo, zbližujejo, zdravijo in utrudijo. Igrajte se z njimi," vse starše in skrbnike še poziva ekipa, zaslužna za razvoj Bi biipa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.