A. Kl. | 24. 1. 2022, 16:00

Ljubljenec modnih ikon, ki je ljubil dramo na modni brvi (in avtor TISTE obleke Demi Moore)

Profimedia

"Z žalostjo oznanjamo smrt gospoda Manfreda Thierryja Muglerja. Naj njegova duša počiva v miru," so ob slovesu velikega modnega oblikovalca zapisali njegovi sodelavci na Instagramu. Star je bil 73 let.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manfred Thierry Mugler (@manfredthierrymugler)

V komentarjih pod oznanilom se je oglasilo več znanih obrazov, ki so sodelovali z modnim gurujem, med njimi Georgia May Jagger, Muglerjeva muza in obraz parfuma Angel z njegovim podpisom, ene najbolje prodajanih dišav 20. stoletja.

Profimedia

Mugler se je na modnem prizorišču začel udejstvovati v 70. letih prejšnjega stoletja, kmalu je postal znan po svojih dramatičnih in avantgardnih kreacijah, predvsem je navduševal s svojim pionirskim pristopom do oblikovanja visoke mode.

Profimedia

Njegove drzne kreacije so skozi desetletja nosile slavne osebnosti in modne ikone, kot so Sharon Stone, Nicole Kidman, Lady Gaga, Katy Perry, Rihanna … pa seveda Madonna in, nekaj desetletij kasneje, še njena hči Lourdes Leon Ciccone.

Profimedia

Zelo blizu sta si bila z razvpito Cardi B, ki je njegovo vintidž kreacijo iz leta 1995 nosila na Grammyjih 24 let kasneje.

Profimedia

Lani pa je raperka, ki je Muglerju namenila omembo v svojem komadu Wild Side, v Parizu na odprtju obsežne razstave njegovih del osupnila s še eno njegovo umetnino, okronano s škrlatnimi peresi.

Profimedia

Na začetku kariere je nekdanji plesalec oblikoval prepoznavne videze za Grace Jones, Davida Bowieja in Diano Ross, prav on se je podpisal pod oprave v kultnem videu Georgea Michaela Too Funky, v katerem je nastopila četica najbolj vročih supermodelov tistega časa, vključno s Cindy Crawford.

Profimedia

Zasnoval je tudi slovito obleko Demi Moore iz filmske uspešnice Nespodobno povabilo (1993), ki so jo nekoč označili za “najslavnejšo obleko 90”.

Od sveta mode se je uradno poslovil pred skoraj dvema desetletjema, kljub upokojitvi občasno sodeloval s slavnimi damami, med drugim je oblikoval kostume za Beyonce in njeno turnejo I Am… World leta 2009.

Profimedia

Med bolj razvpitimi njegovimi kreacijami zadnjega časa je bila obleka, ki jo je na Met Gala leta 2019 oblekla Kim Kardashian – Muglerjev navdih je bila Sofia Loren iz filma Deček na delfinu.

Profimedia

Takrat je Kim o oblikovalcu povedala, da so bile njegove revije najbolj legendarne in ikonične revije vseh časov.

Profimedia

"Oblačila sem ustvarjal, ker sem iskal nekaj, kar ni obstajalo. Ustvariti sem moral svoj svet," je nekoč dejal veliki modni oblikovalec, čigar življenska pot se je sklenila v Parizu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.