A. Kl. | 11. 1. 2022, 16:38

Modna blogerka v zrelih letih dokazuje: brezhiben slog ne pozna starostne omejitve

Grece Ghanem/Instagram

Grece Ghanem, srebrnolasa dama, ki se bliža 60. rojstnemu dnevu, s svojimi objavami na Instagramu na novo osmišlja pojem spletne vplivnice, njen slog pa ji zavida marsikatera več desetletij mlajša modna navdušenka.

Kot je konec lanskega leta 57-letnica povedala v pogovoru za ameriški Glamour, jo je moda že od nekdaj zanimala in je skozi leta z veseljem razvijala svoj osebni slog: vlaga v brezčasne kakovostne kose, privošči pa si tudi kaj bolj drznega in trendovskega.

Rodila se je v Libanonu in kot lastnica magisterija iz mikrobiologije delala v bolnišničnem laboratoriju, pred 16 leti pa se je ob izbruhu državljanske vojne v domovini preselila v Kanado, natančneje v Montreal, in postala osebna trenerka, nato pa, precej po naključju, vzornica na Instagramu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grece Ghanem (@greceghanem)

Začelo se je pred šestimi leti, ko je prek profila hčere Cheyenne sledila svojim najljubšim fotografom modnega sloga, nato pa jo je hči nagovorila, naj si odpre lasten profil in začne objavljati svoje stajlinge.

Sprva ni niti pomislila na to, da bi lahko nekega dne nabrala več sto tisoč sledilcev, šlo je bolj za kreativen hobi, ki sta si ga delili s hčerko. Po intervjuju, ki ga je dala za Vice na temo stila in staranja, pa je pritegnila veliko pozornosti.

Profimedia

Potem ko jo je na newyorškem tednu fotografiral avtor bloga Advanced Style, pa je njen osebni projekt zares dobil krila. Kot poudarja, se njej sami dejstvo, da je stara prek 50 let in ima dodelan osebni slog, zdi nekaj popolnoma naravnega, a je očitno za širšo javnost pravi fenomen.

Svoj slog Grece opiše kot "povzdignjeno preprost", rada ima drzne barve in potiske, predvsem pa se oblači v skladu s svojim razpoloženjem. Naklonjena je kontrastom: luksuzno z dostopnim, sodobno z vintidž, moške z ženskimi silhuetami, predvsem pa vedno cilja na videz, ki je videti, kot da vanj ni vloženega preveč truda. "Obožujem kakovost in brezčasne kose," pove.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grece Ghanem (@greceghanem)

Čeprav modna industrija daje poudarek profilom modnih navdušenk v 20. letih, obstaja veliko žensk v 40. in 50., ki bi s svetom z veseljem delile svoj občutek za slog, je prepričana, treba jih je samo odkriti.

"Ni skrivnost, da sem trdno prepričana v to, da bi ženske morale ostati vidne, tudi ko so starejše, in imeti svobodo oblačenja v skladu s svojim počutjem," pravi Grece, ki ji izraz vplivnica ni najbolj blizu, raje se označuje kot ustvarjalka vsebin, ki želi ženske vseh starosti navdihniti za kombiniranje kosov, ki jih morda v svojih omarah že imajo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grece Ghanem (@greceghanem)

Vsem sledilkam in sledilcem sporoča, naj se požvižgajo na "pravila" o oblačenju po določeni starosti: "Če se oblačite s samozavestjo, lahko nosite karkoli." Hkrati pa odsvetuje, da bi podlegli vsakemu hipnemu trendu, ampak raje kupujmo oblačila, ki nas navdajajo z zadovoljstvom in občutkom, da smo lepi.

Ko gre za najljubšo oblikovalko vseh časov, niti za hip ne pomišlja: to je (bila) Phoebe Philo za znamko Céline (med modnimi navdušenci gre pogovorno za minulo ero "Old Céline"), ki jih po Ghanem odlikuje posebna kreativna energija in brezčasna modernost, žensko lahko spremljajo skozi vse življenje. Trenutno pa jo navdušuje delo Daniela Leeja za hišo Bottega Veneta, predvsem pozornost do podrobnosti in mojstrska izdelava.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.