Petra Windschnurer | 24. 2. 2021, 13:32

4 modri nasveti Coco Chanel (za eleganco navkljub skromnemu proračunu)

profimedia
4 modri nasveti Coco Chanel (za eleganco navkljub skromnemu proračunu) (foto: profimedia)

Če boste upoštevali te štiri pravila Coco Chanel, boste lahko kljub bolj skromnemu modnemu proračunu videti elegantno in prefinjeno. 

Gotovo ste že slišale za modra in stilsko večna pravila oblikovalke Coco Chanel. Za vas sem tokrat izbrala štiri, ki vam bodo pomagala, da boste videti popolno tudi, če ste se odločile za bolj skromen modni proračun. Konec koncev, kdo od nas si ne želi brezhibnega, prefinjenega stila, ne da bi za to zapravil celo premoženje?

Beseda “preveč” je v modi zelo relativen izraz in vendar ta največkrat ni povezan z ustvarjanjem brezhibne podobe, kot se morda zdi na prvi pogled. “Videti elegantno” in “obleči se drago” ni isto, zato pa sta “obleči se elegantno” in “videti brezhibno” sinonimni besedni zvezi.

Samo obleka dobrega kroja in kvalitetnega materiala poskrbi za vrhunsko prefinjenost.

Vsi nimamo možnosti, da bi oblačila lahko kupovali v dragih oblikovalskih butikih, oziroma bi nam jih po meri oblikovale in sešile modistke, zato je potrebno pred vsakim nakupom dobro preveriti kakovost šivov, zadrg, gumbov in detajlov, ki na oblačilu izstopajo. Zelo verjetno je, da po takšnem preverjanju kar polovico oblek ne boste odnesle v garderobo na pomerjanje. Prav tako je dobro preveriti material, iz katerega je izdelano oblačilo. Kakovosti ne smemo enačiti s tem, ali je material naravnega izvora ali ne. Oblačila, izdelana iz 100 % lanu, se bodo ne glede na to, kako kvaliteten je ta, zmečkala že po uri nošnje. V zmečkanih oblačilih pa smo od prefinjene elegance precej oddaljene, kajne? Zato se oblačila, ki v svoji surovinski sestavi materiala vsebujejo minimalno 30 %  poliestra, precej bolje odrežejo, ko je govora o mečkanju in ohranjanju oblike (npr. pliseja). Takšno oblačilo je pogosto zaradi poceni surovinske sestave tudi cenovno bolj dostopno. Povsem druga zgodba pa je, ko govorimo o pleteninah. Medtem ko pri naravnih materialih, kot sta volna in bombaž, z izjemo kašmira načeloma skoraj ne prihaja do neprijetnega svaljkanja, pilinga, so pletenine izdelane iz akrila (najpogosteje uporabljen material za pletiva) zelo podvržene tej neprijetni posledici drgnjenja.  In v kolikor se vam zgodi, da pomerite cenovno dostopno obleko popolnega kroja, vrhunske izdelave in materiala, pa vam je ta za odtenek preširoka, predolga ali odstopa na ramenih, se ji nikar ne odrecite. V večini šiviljskih studijev vam bodo te pomanjkljivosti ugodno odpravili brez težav.

Predraga oblačila z vpadljivimi logotipi vas znajo postarati in zasenčiti.

Coco Chanel se nikoli ni naveličala ponavljati, da si moramo prizadevati za eleganco in ne za ceno. Z izborom oblačil bi vsekakor morali poudariti dostojanstvo in našo naravno lepoto. S predragimi oblačili vpadljivo izpostavljene blagovne znamke pa velikokrat dosežemo ravno nasprotno. Takšne oblačilne kombinacije osebo lahko postarajo oziroma jo vsaj zasenčijo. Zgodi se, da obleka nosi človeka in ne obratno. Zato ne bo odveč, če še enkrat poudarim, da je potrebno strmeti k preprostim klasičnim silhuetam, ki jih lahko oplemenitijo skrbno dodelani detajli. Sledite načelu Coco Chanel, ki pravi, da je pri nakupu obleke potrebno razmisliti ali v takšni obleki lahko vstopiš tudi v gledališče. Verjemite, če boste izbrale obleko po takšnem principu, prefinjene elegance ne boste zgrešile.

Modni dodatki po principu manj je več.

Čeprav je Coco Chanel sama oboževala nakit, klobuke in torbice, je vedno svetovala, da je potrebno modne dodatke skrbno izbirati in prav tako premišljeno kombinirati. Tudi tu sledite načelu manj je več oziroma kot veli Coco: “Preden se odpravite ven, se poglejte v ogledalo in obvezno odstranite vsaj en modni dodatek.”

Dišava in ličila so poglavitni detajli, ki gradijo vašo končno stilistično podobo

Brez dišave in izbranih ličil videz ženske ni zaključen. Da bi zadostili temu pravilu, ne potrebujete dragih niche dišav in elitnih kozmetičnih blagovnih znamk. Poglavitno je, da tako dišava kot izbor ličil odgovarja vašim letom in stilu. Medtem ko je najpomembnejše pravilo nega. Nobena obleka, tudi tista najdražja, ne bo spremenila neurejene žensko v njeno elegantno različico. Seveda ni potrebno, da za doseganje tega cilja porabite vse prihranke v lepotnih salonih ter pri frizerjih. Velik del nege lahko preselite v vašo kopalnico (trenutna situacija nas je naučila, da je to povsem izvedljivo). In če zaključim z eno od najbolj priljubljenih fraz Mademoiselle Chanel: “Nega in skrb zase se začneta z nego duše, v nasprotnem so vsa lepotilna sredstva povsem nemočna.”

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.