14. 9. 2020, 09:38 | Vir: STA

Newyorški Teden mode zaradi koronavirusa okrnjen in večinoma virtualen

Xinhua/STA

Svet modnih oblikovalcev Amerike (CFDA) kljub pandemiji covida-19 ni preklical letošnjega tedna mode, ki se je v New Yorku začel v nedeljo in bo trajal do srede. Potekal bo večinoma virtualno ob vseh varnostnih in zdravstvenih ukrepih, udeležbo pa je odpovedalo več znanih modnih imen.
 

Teden mode je v nedeljo s predstavitvijo svoje kolekcije za pomlad 2021 odprl Jason Wu, predstavitev, ki si jo običajno ogleda približno 500 obiskovalcev, pa si je ogledalo le okrog 36 gledalcev.

V okviru tokratnega tedna mode so dogodki namreč omejeni na največ 50 udeležencev, gledalcev na predstavitvah kolekcij skorajda ne bo, vsi pa se bodo morali držati pravil socialne distance ter upoštevati newyorške omejitve, ki obiskovalcem iz 35 držav ZDA in tujine nalagajo 14-dnevno samoizolacijo.

Udeležencem bodo merili telesno temperaturo, jih testirali na okužbo s koronavirusom, vsi bodo morali nositi maske. Številni oblikovalci se zato sprašujejo, ali je vse skupaj sploh vredno nastopa.

Sodelovanje na tednu mode so med drugim odpovedala največja imena v svetu mode, kot so Gucci, Michael Kors, Giorgio Armani, Alexander Wang, Marc Jacobs, Oscar de la Renta, Ralph Lauren, Prabal Gurung, Proenza Schouler in Tory Burch.

Modni oblikovalec Christian Siriano pa bo na primer imel svojo revijo na prostem v Connecticutu pred svojo hišo.

Predstavitve kolekcij na modnih pistah potekajo v različnih krajih in jih prenašajo v živo, manekeni in manekenke nosijo poleg oblačil tudi maske, ki že postajajo tudi posebni modni dodatek. Vse dogodke prenašajo na skupni digitalni platformi CFDA in spletnih straneh posameznih oblikovalcev.

Naslednji newyorški teden mode za jesenske kolekcije bo februarja prihodnje leto, vendar za zdaj ni jasno, kaj bo takrat s koronavirusom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.