7. 3. 2021, 09:01

Nova inovativna slovenska ideja, ki žanje zanimanje na Kickstarterju

Promocijsko gradivo

Na spletni platformi za množično financiranje se je predstavila nova ideja, ki je plod ustvarjalnosti in spretnosti s sončne strani Alp. Mladi Žan Mihelič se je namreč odločil za izdelavo nadvse inovativnih ur, na katerih čas odčitate kar s pomočjo analognih merilnih instrumentov. PMC Retro, kot je poimenoval svojo znamko, je v pičlem enem dnevu zbrala za tretjino potrebnih sredstev, njen uspeh pa je z vsakim dnem večji.

PMC Retro ure niso le uporabne, temveč tudi nadvse estetsko in oblikovalsko izpopolnjene. Izdelane so namreč v podobi merilnih instrumentov iz tridesetih in sedemdesetih let minulega stoletja. Ideja se je porodila Žanu Miheliču, ki je zavihal rokave in ure v delavnici izdelal kar sam. Kot pove, je pred leti v dar dobil instrument, za katerega je večkrat razmišljal, da bi ga na kakršenkoli način uporabil. Ideja se mu je porodila pred dvema letoma, vendar ga je šele epidemija, ki nas je zadržala med štirimi stenami doma, spodbudila, da je zavihal rokave.

Zaprl se je v delavnico in začel z delom. »Preizkusili smo več kot 21 različnih vrst matic in vijakov, več vrst različnih gumbov in kar šest pločevink barve. Da ne govorim o kopici poskusov in napak, ki smo jih napravili, preden je izdelek ugledal luč sveta. To še zdaleč ne pomeni, da smo končali, izdelek želimo še naprej nadgrajevati, z vsako priložnostjo, ki jo bomo dobili,« pove 26 - letni Žan, po izobrazbi tehnik mehatronike.

Znanje, ki ga je pridobil tekom šolanja je izkoristil za izdelavo čudovitih retro ur, ki čas prikazujejo s pomočjo analognih merilnikov. Ti so šik alternativa klasičnim kazalcem časa, obenem pa lepa dopolnitev interjerja.

Promocijsko gradivo

PMC Retro predstavlja dva modela, prvega je nastal po navdihu laboratorijskih usmernikov iz tridesetih let minulega stoletja. Odlikujeta ga črna barva in medeninasti dodatki. Druga različica je sodobnejša, predstavlja merilnike iz sedemdesetih let, v skrbno izbrani mint barvi. Največ težav pri sami izdelavi je povzročalo integrirano vezje, kjer je Žan poiskal izkušeno pomoč, vse preostale dele pa je v večji meri konstruiral sam. Gre za ročno izdelan produkt, narejen v Sloveniji.

Nad urami ne bodo navdušeni le entuziasti, ki se spoznajo na retro mehanski stil, temveč tudi vsi, ki cenijo inovativnost in edinstvenost. PMC Retro ure namreč na inovativen način prikazujejo čas, Žan pa obljublja, da boste nanjo pogledali večkrat, kot bi sicer. Glas o uporabnosti in inovativnosti PMC Retro ur se je razširil tudi onkraj slovenskih meja, s pomočjo svetovne platforme za množično financiranje Kickstarter. Žan je doslej zbral že več kot 10 tisoč dolarjev, tako mu do zastavljenega cilja manjka še nekaj tisoč evrov. Podporniki prihajajo z vsega sveta, od Amerike do Singapurja. Projekt si je prislužil tudi Kickstarterjev naziv »Projekt, ki ga obožujemo«, saj je v pičlem enem dnevu zbral več kot tretjino sredstev. Z zbranimi sredstvi bi Žan rad zagnal izdelavo ur, njegove ambicije pa so še nekoliko višje. V sklopu nadgradenj planira drugo barvo za model iz 70. let in pa rezervno baterijo za nastavitev časa. Razmišlja tudi o radijsko vodeni različici s samodejno nastavitvijo ure, pa tudi o dodatku USB izhoda na zadnji strani za polnjenje telefona. Dizajn želi še bolj izpopolniti, zato bo dobrodošel vsak evro.

Več o PMC Retro preberite TUKAJ.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.