Maja Fister | 11. 6. 2020, 08:37

Nova realnost: Takšna je nagrajena ideja za pisarne v kabinah po pandemiji

Instagram/@mohamedmradwan

Izraz nova realnost namiguje na nekaj sprememb, ki jih bomo deležni po letošnji pandemiji, ki je številnim podjetjem in posameznikom začrtala nove smernice tako v zasebnem življenju kot na delu.

Na našem delu sveta se življenje počasi vrača v bolj znane tirnice, delo od doma, ki so ga v tem času posvojili številni zaposleni, pa se prav tako vrača v poslovne prostore. A ob tem se poraja nekaj vprašanj o primernosti delovnih kotičkov, kot smo jih poznali do zdaj. 

Sodobni oblikovalski trendi so zadnja leta vedno glasneje narekovali pomen odprtih prostorov in pisarn, kjer so ljudje bolj povezani tako v fizičnem kot mentalnem smislu. Sodobna podjetja so si omislila kotičke za druženje, sprostitev, jedilne kote in druge sproščene oblike, ki se mešajo z delovnimi procesi. Ob koronakrizi pa se porajajo številna vprašanja, kako primerna so tovrstna združevanja ljudi tudi na delovnih mestih, vsaj z vidika širjenja virusov in bakterij. 

Pisarna v postkoronski eri: komora s stilom 

Danes tako na prvo mesto postavljamo zdravje zaposlenih, varnost in primerno razdaljo. Svojo idejo delovnega kotička v postkoronski eri je predstavil tudi arhitekt Mohamed Radwan iz Egipta. Zasnoval je sistem pisarniških kabin in mu nadel pomenljivo ime Q.workntine, torej zloženko besed delo in karantena. Z njim je pritegnil pozornost stroke, zanj pa v kategoriji "družbeno odgovoren dizajn" prejel nagrado DNA Paris Design Awards. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mohamed Radwan (@mohamedmradwan) on

Čeprav je delo od doma zdaj za marsikoga bolj izvedljiva alternativa, se številna podjetja – bodisi zaradi narave dela ali vrednot podjetja – še vedno raje opirajo na tradicionalne pisarne. A te bi morale bili v postokoronskem obdobju videti malo drugače. Bodisi tako, da imajo posamezniki med seboj večje razdalje, tako, da so razkužila dostopna vsem, da so hodniki širši ali celo enosmerni … A Radwan se je te dileme lotil malo drugače.

Pisarniške kabine, ki jih je zasnoval, zadostujejo potrebam enakega števila zaposlenih kot klasične pisarne. Razdalja med njimi je namreč enaka, kot če bi vsak sedel za svojo mizo. Le da jih ločujejo stene, ki imajo pokrit tudi strop. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mohamed Radwan (@mohamedmradwan) on

Gre torej za šestkotne kabine zaprtega tipa, vsaka je namenjena po eni osebi. V notranjosti je delovni prostor s pisalno mizo, predalniki in stolom. Posebnost dizajna je ta, da se kabina odpre s tehnologijo prepoznavanja obraza, torej brez fizičnega prijemanja kljuk in menjavanja prostorov med zaposlenimi. V kabini je seveda tudi primerna razsvetlitev in ventilacija za dober pretok zraka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mohamed Radwan (@mohamedmradwan) on

Ker so kabine šestkotne, se lahko med seboj sestavljajo v različne pozicije, ne glede na obliko večjega prostora, v katerega so umeščene. 

Delo od doma: od nepredstavljivega do nove realnosti 

Da je nepričakovana preizkusna doba dela od doma, v katero je bilo marsikatero podjetje pahnjeno brez priprav, požela dobre rezultate, je jasno. Številna podjetja so v zadnjih mesecih z rezultati dela od doma zadovoljna, tak način pa je postal blizu tudi številnim zaposlenim. Trend povečevanja dela od doma tako v prihodnjih letih kaže na velik porast. Kar pa pomeni, da se bo narava našega dela, transporta na delo in urnika, v katem to delo opravljamo, prav tako preoblikovala.

Zaradi nepripravljenosti na takšne prilagoditve, so se številna podjetja in posamezniki dela od doma lotili površno ali z nezadostnim znanjem in sredstvi, a zdaj je čas, da se te napake v miru odpravijo. Kar pomeni, da je za popravljanje slabih plati dela od doma, še vedno precej manevrskega prostora. V pravih pogojih pa je tak način dela lahko za vse plati ugodnejši.

PREBERITE ŠE: Nina Majcen: Tista podjetnica, ki v krizi podira rekorde in razvija posel

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.