A. Kl. | 19. 1. 2022, 09:32

Umrl André Leon Talley. Zakaj se je skrhal njegov odnos z Anno Wintour?

Profimedia

Po spletu se je hitro razširila vest, da se je pri 73 poslovil legendarni André Leon Talley, dolgoletni kreativni direktor pri reviji Vogue in "desna roka" razvpite urednice Anne Wintour.

Kot je poročal opravljivi portal TMZ, je bil priljubljeni pisec in veliki poznavalec dogajanja v svetu mode, ki se je večino svojega odraslega življenja boril z odvečno težo in je imel posledično precej zdravstvenih težav, že nekaj časa v bolnišnici, domnevno pa naj bi umrl zaradi zapletov v povezavi s koronavirusom.

Ob žalostni novici je Diane von Fürstenberg na Instagramu zapisala: "Nasvidenje, dragi André. Nihče ni videl sveta na bolj glamurozen način kot ti, nihče ni bil bolj veličasten in bolj srčen od tebe. Svet bo zdaj manj vesel. Rada sem te imela in se s tabo smejala 45 let. Pogrešam tvoje glasne vzklike. Tako rada te imam."

Profimedia

Poleg omenjene modne oblikovalke je bil zaupnik velikih imen, kot so Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld, Paloma Picasso, Manolo Blahnik, oboževale pa so ga tudi slavne dame iz zlatega obdobja supermodelov 90. let - z Naomi Campbell sta gojila prisrčno prijateljstvo. 

Profimedia

Talley se je "modni bibliji" Vogue pridružil leta 1983 kot direktor modnih novic, kmalu je napredoval na mesto kreativnega direktorja in nepogrešljivega sodelavca odgovorne urednice Anne Wintour. Leta 1995 je odšel z Vogue in se preselil v Pariz, kjer je obudil sodelovanje z W Magazine - prav pri tej reviji je delal že na začetku svoje kariere.

Še naprej je kot urednik sodeloval z Vogue in se kot glavni urednik vrnil leta 1998, kjer je pisal mesečno kolumno Style Fax. V tej vlogi je ostal do dokončnega odhoda z Vogue leta 2013.

Profimedia

V svoji bogati karieri je Talley pisal tudi za druge modne publikacije, med njimi Women's Wear Daily, The New York Times, in Interview Magazine. O njem so leta 2018 posneli dokumentarec The Gospel According to André.

Leta 2020 je izdal knjigo spominov The Chiffon Threnches, v kateri je opisal svojo skoraj neverjetno življenjsko pot, ki ga je iz skromnega okolja Durhama v Severni Karolini vodila do prvih vrst na najbolj bleščečih modnih revijah.

Profimedia

V knjigi je razkril tudi, kako se je končal njegov čas pri Vogue in je razpadlo tudi njegovo 30 let trajajoče prijateljstvo z Anno Wintour.

V tv-intervjuju z Gayle King je v času promocije avtobiografije svoj odnos z Wintour opisal kot ledeno goro, za katero upa, da se bo odtalila.

Dodal je, da je njegova knjiga pravzaprav "ljubezensko pismo" Anni, čeprav je v njej zapisal reči, ki bi jo lahko prizadele. Dokončno naj bi se sprla, ker mu je leta 2018 odvzela vlogo moderatorja rdeče preproge modnega dogodka leta Met Gala, namesto njega pa najela YouTuberko Lizo Koshy.

Profimedia

"Kar naenkrat sem postal prestar, predebel in premalo kul za Anno Wintour. Mislim, da ji ni jasno, kaj počne ljudem," je takrat povedal za tabloid People in dodal še, da ima iz časa njunega sodelovanja "hude čustvene in duševne brazgotine".

Kljub temu, da je nekdanji nadrejeni očital nezmožnost empatije, ji je priznal, da mu je dala izjemno priložnost, saj je postal prvi temnopolti kreativni direktor Vogue in so se mu odprla vrata v svet, ki je bil dotlej razvpito zaprt za raznolikost.

Profimedia

V veliko čast mu je bilo sodelovanje s soprogo prvega temnopoltega ameriškega predsednika, prvo damo Michelle Obama, ki ji je v njenem času bivanja v Beli hiši svetoval kot stilist.

O njegovem kultnem statusu priča tudi dejstvo, da je resničnostna zvezdnica Kim Kardashian svojo takrat enoletno hčer North za noč čarovnic leta 2014 našemila prav v Talleyja - malčica je nosila zanj značilni kaftan v kombinaciji z ogrinjalom. Kim je, seveda, prevzela vlogo Anne Wintour.

Profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.