N. V. | 27. 10. 2023, 10:06

Nova bizarna manija: ljudje množično na kozmetične operacije, želijo si jamice v licu

Profimedia/fotomontaža

Menite, da je vredno?

Kozmetična kirurgija je zadnja leta na vrhuncu. Vsak dan se promovirajo novi lepotni trendi, ljudje pa spreminjajo svoje telo, da bi jim ugodili. Zdaj ljudje množično – v prizadevanju za popolnost – prosijo zdravnike, naj jim naredijo kirurško oblikovane jamice v licu.

VIDEO: Vse za jamice v licu

Obstaja več različnih načinov, kako se ljudje lotevajo pridobivanja jamic v licu, ki so sicer genetsko pogojene. Prvi so "izdelovalci jamic" – poceni naprave, ki jih lahko naročite prek spleta in nosite doma, da ustvarite jamico na licih. Na TikToku je objavljenih na stotine videoposnetkov, ki prikazujejo napredek, ki so ga ljudje naredili z nošenjem svojih.

@xpreetyy They infact do work. You just need to be patient 👏🏽 #fyp #fy #voorjou #fypシ #viral #viraal #dimplemakers #dimplemaker #dimples #toopreety #pourtoi #furdich #parati #viral #viraal ♬ original sound - EX7STENCE™

Orodje je narejeno iz trde kovine, s kroglico na vsakem koncu, ki je pritrjena na lice, z idejo, da bo dosledno nošenje dolgoročno spremenilo videz obraza. Avstralski maksilofacialni kirurg Paul Coceancig za portal bodyandsoul.com.au pravi, da čeprav mnogi trdijo, da naprava pomaga, "v resnici ne more delovati trajno ali povsem naravno. Ali imate mišico risorius (mišico nasmeha), ki naredi jamice, ali pa je nimate". Rezultati uporabe naprave za izdelovanje jamic tako mnogim ljudem niso dovolj – ali pa vsaj niso dovolj hitri.

@toopreety What is this lightning 💀 #toopreety #fypシ #fy #fyp #dimplemaker #dimplemakers #smallbusinessowner #smallbusiness #smallbusinesscheck #furdich #pourtoi #dimples ♬ origineel geluid - toopreety

Alternativa so kirurški ukrepi, med katerimi obstajajo poltrajne in trajne možnosti za tiste, ki si resno želijo jamic v licu.

Poltrajna operacija

Za tiste, ki nimajo veliko sreče z napravo za izdelovanje jamic, a se niso pripravljeni posvetiti trajnim, obstajajo kirurške možnosti za začasno ustvarjanje videza jamic. To je postopek, za katerega Coceancig pravi, da je "zelo preprost": "V notranjosti ust se naredi majhen šiv, nit pa je usmerjena tako, da se povleče tik pod kožo, kjer želite vdolbino. Vozel zategnemo in tako imate jamico."

Gre za izključno estetsko odločitev, ne operacijo, opravljeno iz zdravstvenih razlogov. Ni brez tveganj: če je vozel pretesen, lahko "poškoduje maščobo tik pod kožo – povzroči globoko, trajno gubo in celo škoduje zdravju vaše kože"

Operacijo opravijo, medtem ko ste budni: da se lahko pacient nasmehne, in tako zdravniki vidijo, kdaj se pojavi jamica, torej kako tesen mora biti vozel. Ko je operacija končana, lahko, če vam ni všeč, kako ste videti, preprosto odvežete vozel z zobno ščetko, preden se popolnoma raztopi, in "preprosto ga ni več". Namreč te jamice ne ostanejo za vedno, šiv je raztopljiv. "Približno šest tednov kasneje se vozel raztopi, vdolbinica pa tudi," pravi Coceancig.

Trajna operacija

Za trajno spremembo lic izvajajo več kirurških operacij. Najbolj priljubljena je "dimpleplastika". Kirurg naredi majhen rez znotraj ustne sluznice ali zunaj na koži, odvisno od preference in želja pacienta. Običajno se izbere notranji pristop, saj ne pušča vidnih brazgotin na koži obraza. Izreže majhen košček tkiva ali veziva tako da se ustvari prostor za jamico. Po izrezu koščka tkiva kirurg poveže preostanek kože ali sluznice z globljim podkožnim tkivom, ki med smejanjem ustvari jamice v licu.

Jamice si lahko odstranite s kirurško operacijo odstranjevanja bukalnih maščobnih blazinic, ki je še en trendovski kozmetični postopek, zlasti med zvezdniki. Kirurgi raztegnejo lica, zmanjšajo polnost lic in tako poudarijo ličnice. Ob tem naredijo še jamico na licu. Vendar je odstranjevanje maščobnih celic trajen postopek, malokdo pa je pripravljen vztrajati tako dolgo, kot je potrebno. "Operacija je varna, a le v varnih rokah," na vprašanje o tveganjih odgovarja Coceancig.

Profimedia

Možna je tudi zapolnitev ličnic na način, da nastane vdolbina. "Botoks v majhnih količinah lahko dvigne površino kože in živahnost. Pomaga lahko povrniti tisti mladostni videz kože," pravi Coceanig. Plastični kirurg lahko vzame tudi majhno količino maščobe okoli vašega popka ali notranje strani stegen: "Tudi plastenje in skrbno nanašanje maščobe lahko oblikuje tisto čarobno jamico."

Manija jamic na licu (zakaj?)

Od pojava družbenih omrežij naprej se vse več ljudi odloča za kozmetične popravke, trenutno je plastična kirurgija eden najbolj cvetočih poslov. Dandanes se vsak želi izpostavljati, hkrati pa se neprestano primerja z drugimi. Nerealni standardi lepote so nam preko telefonom vsak dan vsiljeni v obraz in z naraščanjem kulture filtrov in obdelovanja fotografij je nemogoče ubežati tem računalniško ustvarjenim različicam popolnosti. Ljudje si želijo, da bi bili videti kot njihovi najljubši zvezdniki – pomislite na jamice manekenke Mirande Kerr – ali vplivneži, ne da bi se zavedali, da smo vsi rojeni z določenimi fizičnimi lastnostmi, zaradi katerih smo edinstveni. Veliko je tudi sramotenja, ki povzroča nelagodnost pri mnogih. Napredek v medicini – in tudi kozmetični kirurgiji – pa je pripomogel k temu, da je danes lahko videti kdorkoli, kakorkoli želi, če le ima dovolj denarja.

Profimedia