Maja Fister | 26. 6. 2020, 07:00

Prenova družinske hiše iz 70. let v imeniten najemniški dom

Celovito.si

Tokrat smo pokukali v prenovljeno družinsko hišo iz 70. let, ki so jo lastniki razdelili na dve ločeni stanovanji. Sprehodili smo se po tistem, ki se razteza skozi pritličje in prvo etažo ter so ga lastniki namenili za najemnike.

Prenove starih hiš zahtevajo precej domišljije in vizionarskosti, saj to, kako več manjših kotičkov preleviti v odprte in svetle prostore, prinaša številne izzive. Lastnica stare družinske hiše se je na arhitekturni biro Celovito obrnila z željo, da hiša postane dom za dve ločeni družini. Za eno izmed hčera so obdržali mansardni del, ki so ga prelevili v garsoniero. Pritličje in prvo etažo pa so preoblikovali v lično stanovanje, ki so ga po obnovi tudi oddali.

Celovito.si

Stanovanje, namenjeno za oddajanje, kjer lastniki niso želeli cenenih rešitev

Stanovanja, ki so namenjena oddajanju, so pogosto zgolj v osnovnem ali celo slabem stanju, oziroma lastniki v njihovo obnovo ne vlagajo pohištva po meri in drugih večjih investicij. Eden najpogostejših razlogov za to je prepričanje, da najemniki pogosto naredijo veliko škode. Tokratni naročniki so stavili na najemnike, ki si želijo lepo urejenega doma, za katerega bodo tudi primerno skrbeli.

Celovito.si

Nova organizacija prostorov 

Arhitekti so prostore stanovanja najprej na novo organizirali tako, da dom sprejme štiričlansko družino. Dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo v visokem pritličju so združili v velik prostor, kar družini omogoča, da je čim bolj povezana. Iz dnevnega prostora se odpira dostop na veliko teraso, kjer bodo lahko novi stanovalci v poletnih dneh uživali v senci trte.

Celovito.si

Z bivalnim delom se po prenovi povezuje tudi hodnik, ki po novem ni namenjen le povezovanju med prostori, temveč deluje kot podaljšek dnevnega prostora. Stopnišče z brisoleji daje stanovanju moderen pridih, hkrati pa deluje lahkotno in zračno. Stopnice vodijo navzgor v prvo nadstropje, kjer se nahajajo spalnica, otroška soba za dva otroka in kopalnica, ter navzdol v podkleteni del, kjer se nahaja utility.

Nekaj navdiha za lastno prenovo – če ste pred njo – ali kar tako – lahko najdete v zgornji fotogaleriji.

PREBERITE PE: To je Dama, imenitno stanovanje v Šiški za žensko s stilom (foto) ALI Te fotografije stanovanja PRED in PO prenovi vas bodo čisto navdušile

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.