1. 5. 2021, 12:21 | Vir: Elle

Si bomo v letu 2021 za vedno nehali barvati lase? Poglejte, zakaj je napočil pravi čas

Profimedia

Zakaj je v letu 2021 končno napočil čas, da prenehamo barvati svoje lase.

Frances Ann Lebowitz je nekoč zapisala: "Najpogostejša napaka, ki jo radi počnemo glede svojega videza, je prepričanje, da ga treba površno zaničevati in zgolj pustiti, da zasveti resnična lepota svoje duše." Ne vemo, kaj natančno misli duhovita svetovna klasa o naravnih blondinkah, ki namerno spreminjajo svojo že tako popolno barvo las, toda če zgoraj omenjene besede vzamemo za resnične, se zdi, da nam skušajo pokazati, da naša "od Boga dana" barva las morda le ni tisto, kar nam najbolj ustreza. Čeprav se navadno strinjamo s Frances glede skoraj vsega (vrednost "uniforme", idiotizem ležalnikov na Times Squareu), morda tu le pridemo do precepa in se naše misli razhajajo.

Se je tudi vam že zgodilo, da ste brskali po svojem in tujih profilih Instagrama in se naenkrat zamislili. Zagledali ste svoje fotografije, morda fotografije vaše najboljše prijateljice pa sestrične, morda celo oseb na drugem koncu sveta, ki jih osebno sploh ne poznate, vseeno pa slike odražajo nekaj skupnega. Morda se nasmihate v enaki pozi, kot vse vaše preljube vplivnice z enako frizuro in enakim odtenkom šminke. Ste bili ali pa še vedno ste eni izmed mnogih zamaskiranih, nenanaravnih blondink, v črni oblekici, na istem črnem ozadju, z enako barvo skrbno premišljenih pramen, ki krasijo vaše lase.

Če takšnega trenutka katarze še niste doživeli, pa se gotovo strinjate, da mnogo mladih žensk žalostno strmi k enakim, tako rekoč kvazi "idealom" in je njihov videz, ki mu naravno nič ne manjka, skoraj popolnoma identičen. Je to dovolj, da vas prepričamo, da odpoveste svoj naslednji termin pri frizerju, ko ste se ravno spet želeli barvati in svojem lasem s prameni pričarati malce poletnega pridiha? Ne bi zdaj že morali verjeti, da lepota ni nujno samo ena sama oguljena podoba suhe, vitke blondinke, polnih us in krepko našminkanega obraza, lepota je vse okoli nas, je vseh oblik, barv in razsežnosti. Vse smo vredne, lepe in edinstvene.

Nihče od nas verjetno ni pozabil na zvezdniški preobrat Gigi Hadid v Jacquemusovi zbirki jeseni 2020, ko nas je takrat še novopečena nosečka, vsem poznana kot slavna blondinka, presenetila s svetlo, mišjo rjavo barvo las. In morda zgolj s tem dejanjem, razblinila starodaven pregovor, da se blondinke bolj zabavajo? Le nekaj tednov kasneje se je prvič predstavila na stezi The Row in človek se ni mogel načuditi, ali so ji njeni temnejši, mnogi bi si upali trditi dolgočasnejši prameni pomagali, da si je prislužila mesto med najboljšimi predstavnicami diskretnega šika. Nam je bila vseeno všeč, morda bolj naravna, kaj pa vam?! Vemo, težko jim je slediti, Gigi trenutno nosi rdečo barvo las, mi nismo presenečeni. Tudi Mary-Kate Olsen je na neki točki sredi leta 2010 na videz povsem opustila svojo tako opevano barvo las in povsem končala z barvanjem.

Barvanja svojih las in pramenov se je posluževala tudi Jen Steele, fotografinja in filmska ustvarjalka, in zase pravi, da ko je prvič začela z barvanjem, bila deležna vse pozornosti in pohval, to pa ji je v glavi ustvarilo idejo, da je to edini sprejemljivi način, da je sprejeta in lepa. Pa vendar je pred nekaj leti, ko je dopolnila 30 let in spoznala svojega moža, nenadoma povsem spremenila svoje mnenje. "Ni mi bilo več vseč, kako sem izgledala, ni mi bila všeč podoba v ogledalu," se spominja Steele, takrat še blondinka, nadvse podobna Jessici Simpson.

Proces odraščanja je vsekakor proces učenja in ne mine brez napak in bolečin. Vse mlade dame smo si na neki točki v svojem življenju želele biti tako opevane blondinke, ker svetli lasje so kul in šik. Svoje zdrave, dolge lase, smo tako spremenile v nekaj za nas takrat edino sprejemljivega in tako zaželjenega. Niti pomislile nismo kako s takšnimi barvami škodimo svojim naravnim, takrat še močnim in gostim lasem. Lasje so samo lasje, zrastejo novi, je bilo vsesplošno prepričanje. Če ste tudi damice končno na točki, ko svojim lasem ne želite več škodovati, naj vam povemo, da jo tovrstvenu prepričanju vedno bolj naklonjene tudi zvezdnice. Potem bo pa že držalo, kajne?! Tudi Hailey Bieber odrašča in spreminja svoj videz, iz videza platinaste blondinke zdaj prehaja na bolj zemeljske, naravne tone. Lepi lasje pa ne pripadajo samo slavnim zvezdnikom, tudi vi se lahko oborožite s peščico popravljalnih izdelkov, kot so intenzivne maske, in šamponi s koncentracijo kislega veziva, ki vaše lase nahranijo in obogatijo, vi pa se boste tako kot vse nadebudne zvezdnice lahko pohvalili z dolgimi, zdravimi lasmi.

Prepričanje, da barvanje ni več v modi si delijo tudi strokovnjaki za barvanje las. Pariški barvist Louis Trautwein, ki skrbi za čudovite pričeske slavnih Camille Rowe, Malgosia Bela in Gaia Repossi, svoje stranke raje vidi le nekajkrat na leto. "Lahko mi pošljete največjo slavno osebo na svetu, in če ta pove, da si želi velike spremembe, rečemo ne." Tudi on rad poudari, da se raje osredotoča na nežne izboljšave, ki ne bodo ogrozile kakovosti las njegovih strank. Navsezadnje sprejemanje bolj naravnega odtenka ni treba popolnoma prepustiti usodi, danes obstaja že toliko naravnih izdelkov, s katerimi si ne boste uničili las, vseeno pa se boste sami počutili bolje in morda bolj sveže. Za učinek svetlejših in sijočih las lahko uporabite tudi sok limone, limona lase osvetli, hkrati pa je njihov odličen utrjevalec. Lase si poskusite oprati s hladno vodo in po koncu jih ne ožemajte v brisačo, zgolj nežno obrišite v staro, bombažno majico. To vaših las ne bo naelektrilo in na njih pustilo videza slame. Vidite, kako enostavno je, sprejmite dejstvo, da vam ni potrebno v svoj videz vlagati toliko truda. Veselite se nenapornega dela in manj obiskov frizerja. Preveč vsega ni več moderno, lahko ste naravne rjavolaske, ali rdečelaske, za lepoto vam ni treba posegati po močnih, blond barvah. In kot pravi Jen Steele: "Bolj ko se potrudimo biti točno to kar smo, bolj nam je v lastni koži prijetno, bolj izžarevamo samozavest,". "To je veliko bolj privlačno kot karkoli, kar bi lahko naredili, da bi izgledali očarljivo."

Prevedeno in prirejeno po članku z Vogue UK.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Pozabite na barvne kavbojke, to pomlad in poletje jih bomo nosili s tem detajlom

Priporočamo tudi: Pozabite na zlat nakit, to pomlad in poletje bomo nosili prstane iz našega otroštva

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.