Živa Avžner | 2. 3. 2022, 19:00

Oblikovalka Alja Horvat: "Ne kupuj vsak teden novih stvari, poskusi raje oblačila iz druge roke."

Arin Rapuš

Alja Horvat je ilustratorka in oblikovalka, ki je lani ustvarila svojo prvo modno znamko by Alja Horvat. Že od nekdaj je velika kreativna duša, ki svoje ustvarjanje deli s svetom. Njena vizija je ustvariti svetovno znano modno znamko in etično modno kolekcijo, ki se nam približa z barvitimi in živahnimi vzorci ter edinstvenimi, skrbno izbranimi in trajnostnimi oblačili.

M: Kako najraje začnete svoj dan?

Pred kratkim sem začela izvajati jogo. Najprej sem mislila, da bo lažje, ampak že prvič in komaj po desetih minutah sem ugotovila, da je pravzaprav težko! (smeh) Po jogi si naredim zeleni čaj z mlekom. Nič posebnega. Tudi zbujam se čisto različno, saj zadnje čase hodim spat zelo pozno. Ob dveh ponoči bi lahko na polno delala! (smeh)

M: Če bi zjutraj z vami stopili pred vašo omaro, kaj bi nam padlo v oči?

Imam veliko oblek. Počasi je že videti, kot da jih zbiram. (smeh) Ampak jaz res vse poletje nosim le obleke. Ta predel je zelo pisan, sicer pa se gibljem med dvema skrajnostma – črno ali pisano. Ni vmesnih barv.

M: Kako je sicer sestavljena vaša omara?

Ugotovila sem, da imam preveliko omaro, saj sva se s fantom ravno preselila in dobila vgradno omaro. Nekateri predali so čisto prazni, ker nimam več česa shranjevati. Najbolj pa sem navdušena nad obešalniki za hlače. Prej sem jih zlagala, vendar potem iz kupa potegneš ene hlače in vse ostalo zmečkaš. Zdaj pa je druga zgodba in resnično mi je všeč.

Arin Rapuš
M: Kateri je vaš nepogrešljivi modni kos?

Obleka. (smeh) V novi kolekciji imam dve novi obleki, saj jih zaradi udobnosti res rada nosim. Kombiniram jih glede na letni čas. Včasih dodam teniske za šport­no-elegantni slog ali pa visoke oprijete škornje s peto, ampak mora biti obleka dolga. Poleti pa obvezno natikače Birkenstock.

Prisluhnete ji lahko tudi v Metropolitan podkastu Ob skodelici kave: Tako Alja Horvat s poustvarjanjem ikoničnih 60. in 70. let gradi trajnostno modno znamko

M: Ali se velikokrat oblečete v svoje kreacije?

Ja, tudi danes! (smeh) Odkar delam od doma, se trudim, da se tudi za doma uredim, čeprav mi težje uspeva. Najraje imam svojo srajco, saj se ujema z vsem.

M: Od kod ste črpali navdih za svojo prvo kolekcijo pod modno znamko 'by Alja Horvat'?

Inspiracijo sem črpala iz 60. in 70. let, ampak sem želela ustvariti modernizirano različico. Moda iz tistih let mi je resnično pri srcu, saj so me navdušili pisani printi in dejstvo, da so si upali obleči drzne modne kose.

Vsekakor je pri moji kolekciji vključen pridih sodobnega časa. Poslušala sem tudi glasbeno skupino The Beatles in opazila, da so imeli obdobje, ko so se oblačili v odbite, pisane vzorce. In tako je nastala ta kolekcija!

M: Pravite, da inspiracijo za prihajajočo novo modno kolekcijo črpate iz astrologije.

Sicer ne gre za direktno astrologijo, ampak za to, da sem navdušena nad vesoljem, zvezdami in podobnimi stvarmi. Kljub navdihu iz astrologije bo še vedno prisoten vintage pridih.

Z vami moram deliti nekaj smešnega: dolgo sem se branila TikToka, ampak sem se le vdala in se registrirala. Začela sem brskati in njihov algoritem je prepoznal tematike, ki me zanimajo. Kar naenkrat mi je začel kazati le videoposnetke, ki so bili povezani z astrologijo in še pred letom dni sem mislila, da obstajajo le sončna znamenja. (smeh) Veliko sem se naučila!

Vse je zanimivo in ljudje se s tem hitro poistovetimo. Zdi se mi pa, da so priljubljeni dnevni horoskopi malo pokvarili čar astrologije, saj sem zdaj spoznala, da v astrologiji obstajajo veliko bolj specifične stvari.

M: Kdaj načrtujete izid nove kolekcije?

Če se kaj ne zalomi, jo lansiramo na začetku marca. Smo v zelo nepredvidljivih časih in nikoli zares ne veš.

Alja Horvat
M: Kakšna je vaša vloga pri oblikovanju kolekcije?

Jaz delam vse, samo šivam ne. Najprej naredim vzorce (printe), nato dizajne oziroma obliko oblačil in nato tehnične skice pošljem gospodu, ki mi iz njih naredi kroje. Oblačila šivam v družinski proizvodnji v Sloveniji, nova kolekcija pa bo zašita še pri eni dodatni samostojni šivilji. Rada sem vključena v vse vidike oblikovanja. Že prej sem delala vzorce za druge modne znamke, kmalu pa sem se vprašala, zakaj ne bi ustvarjala kar svojih oblačil. To delo me resnično osrečuje.

M: Kaj v današnjem času pomeni, da so oblačila trajnostna?

O trajnostnem oblačilu lahko govorimo, ko so tkanine iz okolju prijaznih virov oziroma recikliranih materialov. Menim pa, da o trajnostni modi ne moremo popolnoma govoriti, če se ob tem ne dotaknemo tudi etičnega dela. To pomeni delovno silo in njihovo plačilo. Ravnokar sem brala, da je ogromno podjetij svojim delavcem v Indiji dolžnih okoli 60 milijonov. Tako, da delavci že nekaj časa niso dobili plačila za delo, ki ga opravljajo in si tako niti ne morejo privoščiti osnovnih stvari za preživetje. Posledično mi je pomembno, da veš, kdo je naredil tvoje oblačilo in koliko je bil za to plačan.

M: Imate kakšen predlog, kako začeti živeti trajnostno?

Ne kupuj vsak teden novih stvari in včasih poskusi oblačila iz druge roke. Vedno dobro premisli, preden nekaj kupiš. Ko sem bila mlajša, sem tudi jaz veliko več kupovala. Nekaj sem kupila in potem oblekla le dvakrat ali trikrat. Temu se zdaj res izogibam in dobro premislim, kaj bom izbrala. Če samo pomislim - industrija hitre mode naredi masovne zaloge oblačil in če se ne prodajo, gredo v bistvu na odpad, kar je smrt za okolje.

Preberite tudi preostale Dialoge: Vsestranska fotografinja Karin Kegel Močnik: "Pravijo, da dober glas seže v deveto vas."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.