21. 4. 2022, 18:00 | Promocijska objava

Slovenski teden nakita 2022 združuje najkvalitetnejše ustvarjalce s področja oblikovanja sodobnega nakita

Profimedia

Slovenski teden nakita (v nadaljevanju SIJW) je projekt, ki ustvarja prostor, kjer se srečujejo umetniki s področja sodobnega nakita in izmenjujejo ideje, se povezujejo in razvijajo prihodnja sodelovanja. 

Projekt SIJW je namenjen temu, da širši javnosti predstavimo sodobno oblikovanje nakita. Javnost se lahko pobliže spozna z izdelki in oblikovalci, ki ustvarjajo sodobni nakit širom Slovenije. To je trenutno edini dogodek, ki je usmerjen izključno v promoviranje sodobnega oblikovanja nakita in njegove ustvarjalce. 

Avtorski izdelki, razstavljeni v času SIJW, niso le umetniška dela, ki izražajo stanje bivanja, sprožajo razprave ter komentirajo aktualne sociološke strukture in težnje, ampak so tudi sredstvo za dosego cilja. Močne povezave, ki se bodo oblikovale med obiskovalci in oblikovalci, bodo podpirale SIJW in postale vir novih ter postopoma učinkovitejših dejanj.

Naše prvo združevanje in povezovanje med 9. in 15. 5. 2022 je organizirano razpršeno ter širše, na lokacijah po vsej Sloveniji. Lokacije izvedbe SIJW v prvem letu so Ljubljana, Maribor, Ptuj, Bled, Izola, Postojna, Slovenj Gradec, Kranj, Grosuplje, Vrhnika in Medana.

O izboru prijavljenih oblikovalcev je odločila strokovna komisija in izbrala 37 oblikovalcev in projektov širom Slovenije, ki vam jih z veseljem predstavljamo:

Arijana Gadžijev, Huberto Široka, Nataša Grandovec, Miša Jelnikar, Aleksandra Atanasovski, Aleš Hočevar, Anamari Šušnjara, Andreja Kragelnik, Barbara Nardoni, Bojana Kovačič Zemljič, Christoph Steidl Porenta, Dalija Sega, Jaka Trtnik, Jure in Žiga Kodre, Katja in Nataša Skušek, Kristina Drnovšek, Lara Podvršič, Maja Licul, Martina Lončar, Metka Mikuletič, Milica Bubanja, Mojca Gazič, Nataša Druškovič, Olga Košica, Rok Lesjak, Rok Mar, Romi Bukovec, Sanda Vidmar, Sandra Kocjančič, Srečko Molk, Tina Košak, Ursula Rihtar, Vesna Jurjec Žvikart, OFR JEWELRY, In between, Paprika in premog. 

Poleg oblikovalcev v program SIJW vključujemo tudi fakultete, muzej in šole.

Letos sodelujejo Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil, Fakulteta za dizajn, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, Narodni muzej Slovenije in Šolski center Rogaška Slatina.

Poleg otvoritev razstav, kjer se boste lahko v živo srečali z oblikovalci, program zaokrožujejo tudi predavanja, demonstracije in delavnice, ki se jih lahko brezplačno udeležite in se tudi sami preizkusite v ustvarjanju, pridobite nova znanja ter se morda tudi sami navdušite za oblikovanje. Skupaj smo pripravili več kot 50 tovrstnih dogodkov. Organizirana so tudi vodenja po razstavah.

Vsi izbrani oblikovalci in projekti so predstavljeni in povezani na spletni strani SLOVENIAN JEWELRY WEEK.