17. 2. 2022, 19:03

Ste se kdaj vprašali, zakaj so ženski žepi manjši kot tisti na moških hlačah?

Profimedia

Gotovo ste kdaj primerjali ženska oblačila z moškimi in se spraševali, zakaj imajo ženske hlače manjše žepe v primerjavi s prostornimi moškimi žepi?

Medtem ko se v žepe moških hlač zlahka stlačijo telefon, denarnica, ključi in gotovo še kaj, pa v žepe ženskih kavbojk pogosto ne moremo pospraviti niti šminke, kaj šele pametnega telefona. 

Pogosto pa se celo zgodi, da žepov sploh ni in so na hlače prišiti le “navidezni” žepi, v katere ne moremo pospraviti ničesar, torej so tam le zaradi dekorativnega razloga.

Profimedia

Britanska strokovnjakinja Emily Keller, ki že 10 let dela v modni industriji, je, kot so povzeli pri N1, razkrila tri morebitne razloge, zakaj so hlače za ženske, ko gre za žepe, pogosto drugače oblikovane od moških.

1. Ceneje je. Pravi žepi stanejo več denarja. Zaradi tempa hitre mode ni razloga za izdelavo kakovostnih funkcionalnih oblačil. V središču poceni oblačil so po navadi vizualna estetika in trendi.

2. Žepi razbijejo silhueto. Ker so dandanes ženske hlače in še zlasti kavbojke namenjene, da se prilegajo telesu, je obris dveh dodatnih plasti blaga za sprednje žepe precej viden. Če damo še kaj v žepe, pa se hitro znebimo ženstvene linije.

3. Žepi se s časom raztegnejo. Večina ženskih kavbojk je narejenih z nekaj elastana v tkanini. Če žepe uporabljamo pogosto, se tkanina raztegne in postane nagubana tudi, ko so žepi prazni. Tako kot se področje okoli kolen malo raztegne, se zgodi tudi z žepi, če v njih pogosto hranimo telefon ali potiskamo roke.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.