N.Z. | 3. 7. 2020, 12:24

Tetovažnica iz Kentuckyja ponuja brezplačno storitev prekrivanja rasističnih tetovaž

profimedia

Ryun King je umetnik, ki ima v mestu Murray v Kentuckyju galerijo X Art Collective. Tam po novem ponuja imetnikom rasističnih in nacističnih tetovaž brezplačno storitev prekrivanja.

Galerija, ki je odprta dobro leto in je v lasti Kinga, Jayja Harvilla in Jeremiaha Swifta, je tako postala dom tetovatorjev, ’ki si želijo biti del spremembe’.

King pravi, da ga je ganilo protestno gibanje ’Black Lives Matter’, ki je državo zajelo po smrti Georgea Floyda – temnopoltega moškega, ki je umrl med nasilno aretacijo v Minneapolisu.

Potem ko je na Facebooku javno objavil svojo ponudbo brezplačnega prekrivanja spornih tetovaž, pa ga je presenetil izjemen odziv ljudi, ki se kesajo minulih napačnih odločitev in si želijo to spremembo pokazati tudi skozi spremembo svojega videza.

Za Newsweek je tako med drugim povedal:

"Na prvi dan naše vrnitve v tetovažnico prve dni junija sem rekel Jayju, da se dogaja nekaj zares močnega in da želim biti del tega trenutka. Na družbenih omrežjih sem videl objavo tatuista, ki si ji najbolj od vsega želel prekriti rasistične tatuje pri svojih klientih, kar sem tudi omenil Jayju in dodal, da je to tisto, kar si želim narediti."

Vsi trije umetniki so medijem še povedali, da tekom tega projekta ne bodo zaslužili niti beliča, 'saj gre za mednarodno gibanje in njihov doprinos je zgolj majhen kamenček v večjem mozaiku'.

King je doslej prekril že številne rasistične in nacistične tetovaže, pa tudi kakšen železni križ spremenil v štiriperesno deteljico ali orla.

"Nedavno sem popravljal tetovažo gospodu, ki mi je povedal, da ima dotični rasistični tatu že 40 let, pri tem pa vsaj 20 let ne goji več rasističnih prepričanj."

King je še povedal, da ga prekrivanje rasističnih tatujev neverjeno izpolnjuje. "Lahko mi uspe zares popolna tetovaža, s katero se lahko nato hvalim naokoli, vendar pa me je prvi iskreni 'hvala' ženske, ki sem ji pomagal s prekrivanjem tatuja, navdal z globokim zadovoljstvom. To, da lahko pomagam ljudem preseči rasizem in to na tako osebni ravni, kot je tetovaža, me navdaja z občutki, ki jih nisem izkusil nikoli poprej. Bogati me, veseli me in daje mi občutek, da sem del pozitivne družbene spremembe."

facebook

Kingov aktivizem je na družbenih omrežjih naletel na lep odziv javnosti, a tudi nekaj osamljenih kritik tistih, ki jih moti, da storitev prekrivanja ponuja brezplačno.