N.Z. | 26. 4. 2022, 12:11

Tiste temne lise, ki vam kazijo obraz? Hiperpigmentacijo je težko, a mogoče odpraviti!

profimedia

Antonija Tretinjak iz zagrebškega salona De Luxe poudarja pomen pravilne nege in zaščite obraza tekom celega leta.

Nekateri ljudje so bolj nagnjeni k hiperpigmentaciji kože kot drugi. Če ste med tistimi, pri katerih se na koži (še najmanj ljubo je to na obrazu) pojavlja več temnih lis, potem je nujno naslednje:

  • ne preskakujte jutranjega in večernega čiščenja obraza tekom celega leta,
  • ne pozabite kožo zaščititi pred soncem tudi pozimi,
  • še posebno poleti pa naj vam bodo na dosegu roke močnejši zaščitni faktorji pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov.

Ali kot je hrvaška kozmetičarka povedala za Divo.hr:

»Moja rutina je, da uporabljam SPF 20 na dneve, ko se izza oblakov pokaže že najmanjši žarek sonca, zgodaj poleti pa preidem na SPF 50 ali najmanj SPF 30. Če ste nagnjeni k hiperpigmentacijam, naj bo poleg visokega faktorja tudi siceršnje izogibanje soncu. Enostavno se usedite tako, da soncu obrnete hrbet ali hodite po tisti strani ceste, ki je v hladu. Dodatno se zaščitite s sončnimi očali in klobukom. Bolje se je v takšnih situacijah ščititi neprestano in torej nikakor ne samo takrat, ko ste na plaži. Na trgu je sicer že mogoče dobiti oralne kapsule, ki delujejo od znotraj, in v katerih je koncentracija aktivnih substanc optimalna, da bi koži pomagali do regeneracije ali preprečili še več poškodb kožnih celic zaradi UV-žarkov. Delovanje teh kapsul je bilo dokazano pod mikroskopom in klinično. Ni zanemarljiva niti njihova vloga pri preprečevanju temnih madežev in drugih sprememb na koži, ki so posledica sončenja na vseh tipih kože. Te nadomestke je sicer smiselno jemati tiste mesece, ko smo najbolj izpostavljeni soncu in ko je to najbolj intenzivno. Še posebno, ko že opažamo znake napredovale hiperpigmentacije, občutljivosti in alergij na sonce.«

Kaj pa storiti, če so se temni madeži že pojavili?

Kozmetičarka pravi, da je te sicer mogoče odstraniti, a bo proces dolgotrajen, saj univerzalne rešitve zaenkrat še nimamo v rokah.

Nekoliko boljša je prognoza za hiperpigmentacijo, ki jo je povzročilo sončenje, kot tisto, ki je posledica hormonskih neravnovesij, saj so slednje precej globlje.

»A ne glede na to, za katero vrsto gre, moramo to reševati izključno v zimskih mesecih. V salonih najpogosteje uporabljamo kisline, mezoterapijo in laserske tretmaje, medtem ko lahko doma sami preizkusite razne kreme in serume ter retinol. Za najboljše rezultate se gre še vedno raje obrniti na strokovnjake, ki vam bodo svetovali najboljšo terapijo in domačo nego,« še ve povedati lastnica De Luxea.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.