N.Z. | 28. 3. 2023, 14:47

To so tisti 4 deli telesa, na katere nikar nikoli ne nanašajte parfuma

profimedia

Pri nanašanju dišav na telo nas rado zanese ne le v količini, temveč tudi pri izbiri mesta nanašanja. Ker pa je koža na določenih mestih bolj občutljiva, gre pri tem še kako ohraniti zdravo mero.

Ali (kot pišejo v Reader’s Digest):

»Obstajajo deli telesa na katere nikoli ne bi smeli nanašati parfuma, pa četudi je to nekaterim že postala vsakdanja navada.«

4 deli telesa, ki tega ne presenejo

  • Lasje

Morda se vam bi to lahko zdela dobra ideja, a to žal ni. Ker parfumi običajno vsebujejo tudi alkohol, bo ta vaše lase močno izsušil (še posebno, če ga boste tja pršili zelo blizu). V kolikor se ne morete upreti dišavljenju las, z njim raje popršite glavnik, s katerim boste svoje lase nato razčesali in oblikovali.

  • Roke

Eden od najpogostejših mest nanosa parfuma na telo so tudi naša zapestja, a strokovnjaki poročajo, da izbira še zdaleč ni ravno najboljša. Ne le, da s parfumom nikoli ne bi smeli rokovati neposredno z rokami, bi alkohol v parfumu lahko iritiral kožo, ki je na zapestjih še posebno tanka in občutljiva. Še več. Kadarkoli boste s taistimi rokami nati segli proti očem (kar se tekom dneva rado večkrat zgodi), bi to posledično lahko povzročilo vnete in rdeče oči.

  • Pod pazduhami

Številni so prepričani, da je ta del telesa kot nalašč za nanos parfuma (seveda potem, ko smo tja nanesli že deodorant). Pa resnica? Prav mešanje deodoranta, parfuma in izločkov iz vaših znojnih žlez (ki jih je še posebno veliko prav pod pazduhami) lahko rezultira v neprijetno srbečico in celo kožna vnetja.

  • Genitalije

Tako kot v primeru pazduh bo alkohol v parfumu tudi na tem delu telesa povzročil močno izsuševanje kože, kar pa niti ni najhujše, kar vas lahko v tem primeru doleti. Nanašanje parfuma na tako občutljiv del telesa ima lahko še hujše posledice. Še posebno pri ženskah lahko povzroči vaginalna vnetja, srbečico in hude bolečine.

Deli telesa, ki so kot nalašč za nanos parfuma

"To so gležnji, vrat in (zadaj) pod koleni," še svetujejo pri Reader's Digest.

Ti deli telesa namreč oddajajo toploto (zato se bo vonj parfuma dobro razvil), hkrati pa parfum tam ne bo dražil kože.