Petra Windschnurer | 21. 1. 2021, 11:47

Trajnostni nakupi: Ljubljana med top 5 evropskih mest

profimedia

Od zvezdnikov, ki polnijo naslovnice v vintidž oblikovalskih oblačilih, do naraščajoče priljubljenosti tako imenovanih Second Hand platform- zdi se, da so bili eden večjih trendov v letu 2020 prav vintidž, trajnostni nakupi.

In ker kaže, da bo trend v letu 2021 samo še pridobil na veljavi, so modni strokovnjaki v sklopu organizacije SaveOnEnergy želeli odkriti, katera evropska mesta so dom najbolj varčnih, trajnostno naravnanih kupcev.

Da bi dobili boljši vpogled v najbolj priljubljene "varčno trajnostne" prakse v posameznem evropskem mestu, so analizirali število iskanj povezanih z izrazi za nakupovanje rabljenih oblačil in modnih dodatkov na spletu,  število nakupov in seznam rabljenih oblačil in modnih dodatkov na prodajni platformi Etsy, ter število trgovin in tržnih stojnic z rabljenimi oblačili in modnimi dodatki. Vsako mesto je nato dobilo oceno znotraj posamezne kategorije glede na zbrano število točk na 10.000 prebivalcev. Ocene so sešteli in združili v končni skupni rezultat.

Kot evropsko mesto z najbolj varčnimi in trajnostnimi kupci vodi glavno mesto Cipra, Nikozija z 332 točkami. Litovsko mesto Vilna je z 316 drugo najbolj varčno mesto v Evropi. Sledita ji irsko mesto Dublin in Ljubljana, obe mesti si delita četrto mesto s skupno 282 točkami. Prvih pet zaokrožuje portugalsko mesto Lizbona, ki je dosegla končni rezultat 277. Sledijo Atene, Amsterdam, Talin, Helsinki, Luxemburg, Andora La Vella, Bern, Riga in Paris.

Podatke je analizirala in zbrala saveonenergy.com

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.