1. 1. 2020, 13:45 | Vir: STA

V Palau začela veljati prepoved krem, ki uničujejo korale

profimedia

V Palau, majhni otoški državi v zahodnem Tihem oceanu, je danes začela veljati prepoved prodaje in uporabe sončnih krem s toksičnimi sestavinami, ki uničujejo korale. Ob tem je na arhipelagu, ki je del Mikronezije, začela veljati tudi prepoved komercialnega ribolova.

Od danes tako na tem otočju velja stroga prepoved prodaje in uporabo krem, ki vsebujejo za korale škodljive sestavine, vključno z oksibenzonom. Palau je s tem postala prva država, ki je s sprejetjem strogih ukrepov za zaščito okolja uvedla tovrstno prepoved, poroča britanski BBC.

Otočje z več sto otočki je med najbolj priljubljenimi potapljaškimi destinacijami na svetu, oblasti pa so se za ukrepe odločile, ker imata priljubljenost in množičen obisk tudi svojo ceno. Priljubljena laguna Rock Islands na Palau je sicer uvrščena na seznam Unescove svetovne dediščine.

"Spoštovati moramo okolje, saj je okolje izvor življenja," je dejal predsednik Palaua Tommy Remengesau.

Znanstveniki opozarjajo, da kemikalije, ki jih vsebujejo nekatere sončne kreme in drugi izdelki za nego kože, zelo škodujejo življenju v morju, še posebej so strupene za koralne grebene.

"Ko nam znanost pokaže, da je določena praksa škodljiva za koralne grebene, populacijo rib ali sam ocean, moramo to sprejeti mi, pa tudi naši obiskovalci," je dejal Remengesau.

Komercialni ribolov bo prepovedan na območju, ki meri približno 500.000 kvadratnih kilometrov. Remengesau je poudaril, da gre za ambiciozen in za prihodnost Palaua pomemben cilj.

Sončne kreme, ki jih bodo na to otoško državo prinesli turisti, bodo zaplenili, kršitelje pa kaznovali s približno 1000 dolarjev denarne kazni.

"Možnost, da jih lahko zaplenimo, bi morala zadostovati, da preprečimo njihovo nekomercialno uporabo," je že ob sprejetju ukrepov, ki so danes stopili v veljavo, ocenil Remengesau.

Palau je majhna otoška država med Avstralijo in Japonsko na zahodu Tihega oceana, ki leži približno 500 kilometrov vzhodno od Filipinov. Z 21.000 prebivalci je ena najmlajših in najmanj naseljenih držav na svetu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.