30. 6. 2021, 12:00 | Promocijska objava

VIDEO: To je sestavina, ki jo za kožo pod stresom priporočajo dermatologi

Aleksandra Saša Prelesnik

V današnjem času na nas in našo kožo vplivajo številni dejavniki. Kako zmanjšati stres, poskrbeti za boljši spanec in s tem za lepšo kožo, so v spodnjem videu spregovorile Petra Windschnurer, Alja Toš Hrnjić in Kim Majoranc.

Danes vemo, da na zdravje in videz kože poleg genetske zasnove vplivajo tudi številni drugi dejavniki. Med drugim UV-sevanje, onesnaženje zraka, kajenje, uživanje alkohola ... vedno več pa je govora o negativnih posledicah tega, da je posameznik izpostavljen stresu. 

Petra Windschnurer, modna urednica Elle Slovenija, je v video intervjuju spregovorila z dermatologinjo Aljo Toš Hrnjić in psihologinjo Kim Majoranc, ki sta razkrili, kako stres vpliva na zdravje in videz naše kože. 

Kako se stres odraža na koži?

Alja Toš Hrnjić, dr.med. specialistka dermatovenerologije: Znojenje, izsušena koža, gube, akne, podočnjaki, sivi lasje in poslabšanje nekaterih kožnih bolezni so le del sprememb na katere se naša koža odzove in sporoča, da organizem ni v ravnovesju oziroma je v stanju stresa. 

Pod stresom simpatični živčni sistem izloča adrenalin in kortizol. Slednji je poznan kot stresni hormon in povzroča povečano reprodukcijo sebuma, ta pa izbruh aken. Stres vpliva tudi na imunski sistem, ga oslabi, koža postane razdražljiv zaradi barierne okvare povrhnjice, kar pa povzroča transepidermalno izgubo vode. Koža postane suha, loščeča, srbeča. Ne govorimo brez razloga, da gre za lepotni spanec, saj se med spanjem koža obnavlja. V primeru motenega spanja so popravljalni mehanizmi upočasnjeni, sinteza kolagena, elastina in hialuronske kisline pa se zmanjša. To se najpogosteje kaže s temnimi kolobarji pod očmo in zabuhlostjo. 

Preizkusite novi regenerativni in obnovitveni serum Minéral 89 Probiotic Fractions iz Vichy.

Aleksandra Saša Prelesnik

Kako pomemben je za posameznika počitek oziroma prosti čas, ki si ga ob natrpanem urniku vzamemo samo zase?

Psihologinja Kim Majoranc: Čas, ki si ga vzamemo samo zase je dandanes zelo pomemben in menim, da bi si ga mogli vzeti več, kot si ga, hkrati pa biti bolj sebični in početi stvari, ki nas sproščajo, ob katerih se počutimo dobro in smo zadovoljni.

Tudi če imamo zelo malo časa, je ena izmed tehnik, ki jo zelo priporočam, da se nadihamo. Naredimo nekaj globokih vdihov v trebuh in izdihov. To nas prizemlji, misli nam ne drvijo sem ter tja, ozremo se okrog sebe in vidimo, slišimo, začutimo, vonjamo. Pridemo v čas in prostor tu in zdaj. Čuječnost.

Kakšno nego potrebuje koža, če je pogosto izpostavljena stresu in pomanjkanju spanca?

Alja Toš Hrnjić, dr.med. specialistka dermatovenerologije: Na prvem mestu sta spanje in aktivnosti, ki nas sproščajo. S tem se zniža nivo kortizola, stresnega hormona, ki je odgovoren za večino težav. Nato pa je najpomembnejša zadostna hidracija - tako notranja, ki jo dosežemo z zadostno količino popite vode, kot zunanja hidracija.

Za to so primerni izdelki, ki vsebujejo humektante - snovi, ki vežejo vodo in jo zadržijo v koži. Med te spadajo glicerol, hialuronska kislina in vitamin E. Koža je v tem času tudi bolj občutljiva, zato naj izdelki vsebujejo čim manj sestavin. Priporočajo se tudi protivnetne sestavine - antioksidanti, vitamini in probiotične frakcije, ki kožo pomirijo in ji zagotovijo občutek udobja.

Kaj pa nega kože - bi lahko rekli, da je to čas, ki ga namenimo samo zase? Je mogoče z nego kože izvesti tudi meditacijo?

Psihologinja Kim Majoranc: Meditacija ni zgolj sedenje v temi z zaprtimi očmi in v sedečem položaju. Meditacija je lahko marsikaj. Je preusmerjanje pozornosti nase, v tem času in trenutku, kar je tudi nega kože. Je ritual, ki si ga ženske ustvarimo, kjer se popolnoma sfokusiramo na svoj obraz ali telo, z mislimo smo prisotne in ne razmišljamo o številnih skrbeh, ki jih imamo. Je čas, ki ga posvetimo samo sebi, nežno se nadihamo in resnično lahko pomaga. Na svoje telo tudi z dotikom med nego kože pozornost prenesemo na svoje misli, svoj dih in svoje telo.

Zakaj je tako pomembno, da skrbimo za kožno bariero in kako jo lahko temeljito zaščitimo?

Aleksandra Saša Prelesnik

Alja Toš Hrnjić, dr.med. specialistka dermatovenerologije: Načinov, da zaščitimo kožno bariero je več. Najpomembnejša sta čiščenje in ustrezna hidracija kože, potrebno je nadomestiti vlago, ki jo izgubimo s transepidermalno izgubo vode. Najboljši način za povečanje vlage je uporaba serumov, ki vsebujejo hialuronsko kislino in vitamin E. Poškodbo bariere spremlja tudi vnetni proces, vnetje v koži vodi do razgradnje kolagena in elastina, zato moramo v tem času uporabljati tudi protivnetni učinkovine kot je niacinamid, ki je znan tudi kot vitamin B3. 

Funkcijo kožne bariere izboljšajo tudi probiotične frakcije, ki obnavljajo kisli pH, ublažijo oksidativni stres, zmanjšajo fotostaranje, povečajo hidracijo in preprečujejo vnetje. Ne smemo pa pozabiti tudi na vsakodnevno zaščito kože s sončno kremo in antioksidanti. To so molekule, ki zavrejo oksidativni stres in s tem zmanjšajo oziroma nevtralizirajo proste radikale. 

Kako pomanjkanje spanca čez dan vpliva na naše počutje, čustva, kognitivne sposobnosti?

Psihologinja Kim Majoranc: Vsi vemo, da smo ob neprespanosti utrujeni, razdražljivi, naša čustva lahko postanejo malce bolj negativna, smo jezni ali žalostni, apatični, naše kognitivne sposobnost pa pravtako začnejo upadati. Manj smo pozorni, upade nam tudi motivacija ter sposobnost načrtovanja in postavljanja ciljev. Vse sposobnosti, ki jih imamo takrat, ko smo naspani, so nekoliko slabše oziroma upočasnjene.

Nam lahko zaupate, kaj storiti, če ne moremo zaspati zaradi stresa?

Psihologinja Kim Majoranc: Priporoča se dobra spalna rutina. To pomeni, da v posteljo ne nosimo elektronskih naprav, naredimo krajšo meditacijo s pomočjo tehnik dihanja, se sprostimo in umirimo misli. Ker imamo čez dan več kot tisoč misli je pomembno, da pred spanjem pridemo v čas tukaj in zdaj ter razmišljamo samo o danem trenutku. Takrat ne moremo vplivati na tisto, kar se je zgodilo čez dan, niti na tisto, kar bo morda zjutraj - takrat je čas za spanec.

Vichy regenerativni in obnovitveni serum Minéral 89 Probiotic Fractions je ustvarjen s probiotičnimi frakcijami, vzgojenimi z vulkansko vodo Vichy in okrepljenimi z antioksidantnimi vitamini, kot je Niacinamid, in deluje proti vidnim znakom stresa na koži.

Več o novem inovativnem izdelku, ki deluje proti vidnim znakom stresa na koži preberite na vichy.si.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.