15. 5. 2022, 12:44

Visoka moda: Balenciaga lansirala uničene superge

Profimedia/Instagram/fotomontaža

Luksuzna modna znamka s svojimi "novimi" športnimi copati dviga obrvi in buri duhove.

Luksuzna modna znamka Balenciaga, ki slovi po tem, da zagotavlja "brezkompromisne standarde" za visoko ceno, spet buri duhove. Tokrat je pozornost javnosti zbudl bizaren kos obutve po zelo visoki ceni.

Gre za "popolnoma uničene" platnene športne copate, ki so posejani z luknjami in so nasploh videti nekaj let čez svojo uporabno dobo. Balenciaga je čevlje pospremila z izjavo, da gre za čevlje, ki se jih nosi vse življenje. 

Nekateri uporabniki speltnih omrežij so novo luksuzne športne čevlje pospremili s humorjem. Gnzlo je na Twitterju ob posnetek znošenih čevljev zapisal vzklik občudovanja in navdušenja: "O moj bog, Balenciaga!".

Nekateri pa nad potezo luksuzne modne znamke niso najbolj navdušeni.

Etični pomisleki

Zagovornica etične mode, Livia Firth je na Instagramu potezo označila za žaljivo:"Prodaja nečesa dragega, kar je uničeno, je več kot žaljivo za tiste, ki takšne čevlje nosijo, ker si ne morejo privoščiti niti osnovnega obroka."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Livia Firth (@liviafirth)

Vendar Livia Firth v svojem sporočilu priznava tudi, da gre morda, kot že tolikokrat doslej, za neke vrste artistično provokacijo: "Po drugi strani se prašujem, kaj želi Balenciaga sporočiti? Ja, moda je umetnost in provokacij je bilo v preteklosti veliko. Ampak za izražanje kakšnega stališča gre tukaj? Prosim, pomagajte mi razumeti" je dodala v svoji objavi na Instagramu.

Cena teh čevljev se sicer giblje okrog 450 evrov za par.