N.Z. | 18. 2. 2022, 09:30

Vse kaže, da sušenje las 'na zraku' sploh ni tako dobro, kot smo mislili (svarijo stokovnjaki)

profimedia

Sušenje las na naravni način, torej brez fenanja in na zraku, ima tudi svojo temno plat. Preberite, kaj o tem pravi stroka.

Trihologinja je za Glamour povedala, da ima naravno sušenje las za posledico 'higralno utrujenost' ali povedano drugače: zaradi prevelike vlažnosti lasišča prihaja do poškodb folikul dlak.

"Če so lasje dalj časa mokri, npr. če se sušijo tekom cele noči ali pogosto sušijo na zraku), lahko pride do poškodb. Če so lasje moki, se vodikove vezi občano prekinjajo, ponavljanje tega rituala pa lahko resno poškoduje folikule las in njene vlažne sloje."

Naj povedano poenostavimo: dlje so mokri lasje, bolj 'natečeni' postanejo in večji je pritisk na proteine in korteks (skoraj), ki lase delajo čvrste.

Strokovnjaki pojasnujejo, da ima las svojo zaščitno plast kutikule, ki je sestavljena iz slojev keratina. Ko se te 'keratinske ploščice' postavijo pokonci in prekrijejo, to ustvari zaščitni sloj. Če so lasje mokri, pa je ta plast bolj elastična, zaradi česar postane občutljiva in prihaja do poškodb.

Še več. Preden naslednjič spet posežete za brisačo, s pomočjo katere se bodo lasje hitreje posušili, morate vedeti, da tudi brisanje las z grobo brisačo te lahko poškoduje. Brisačo raje zamenjajte za staro majico ali tkanino iz mikrovlaken. Prav tako ne bi bilo slabo lasem privoščiti hidrantno in hranljivo masko, serum in olja, ki bodo lase ponovno hidrirali in zaprli kutikule las.

"Pred sušenjem na lase nanesite zaščito pred vročino, pri stiliziranju pa se ogibajte proizvodov, ki vsebujejo alkohol, saj ta dehidrira lase. Sušilni fen nastavite na nizko temperturo in se čimprej lotite sušenja las," so še pojasnili profesionalci.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.