Ž.A. | 31. 8. 2021, 10:11

Zakaj bi se morale ženske oblačiti 'svojim letom' primerno? Čas je, da na to pozabimo!

profimedia

Presenečeni boste. Katerim ženskam menite, da ljudje največkrat rečejo, da se morajo oblačiti svojim letom primerno? Ženskam v srednjih letih? No, nova raziskava je pokazala, da ljudje največkrat to rečejo 23-letnicam. Ste presenečeni?

Raziskava blagovne znamke Hotter je pokazala, da kar 65 odstotkov komentarjev izvira iz družinskih članov in partnerjev. 

Ironično je, da več kot polovica žensk čuti pritisk družbe, da se obnašajo in oblačijo na določen način, ampak samozavest raste s starostjo. Samo 42 odstotkov žensk starejših od 55 let čuti ta pritisk, v primerjavi z 68 odstotki v starostni skupini od 18 do 34 let.

Med raziskavo so odkrili tudi nekatere trende in oblačila, ki so bolj neprimerni od drugihraztrgane kavbojke, zelo kratke hlače, kratke majčke in neonske barve.

Kaj pravi strokovnjakinja?

Raziskavo je komentirala modna psihologinja Shakaila Forbes Bell:

»Že od malih nog ima videz velike družbene posledice za ženske, ki v družbi čutijo določene pritiske. Pritiske kot so, da se oblečejo letom primerno in v skladu s določenimi standardi.«

Po navadi je tako – manj oblačil, več težav. Vendar raziskava Hotterja pokaže, da razkrivanje kože ni edini problem. Oblačila kot so ozke kavbojke, kapucarji in modne trenirke so prav tako neprimerne za določeno starost.

Ali lahko že pozabimo na vse to? 

Seveda so trenutki, ko se moramo držati strogega kodeksa oblačenja – na primer v cerkvi ali templju, ampak ali ni čas, da nehamo govoriti, naj se oblečejo primerno svojim letom?
 
Če se v obleki počutite udobno, prijetno in samozavesto – potem jo nosite. Če želite preizkusiti neonske barve ali tiste odštekane čevlje – dajte!

Moda mora biti zabavna in res je, kar pravijo: starost je le številka!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.