N. V. | 17. 8. 2022, 10:45

Zakaj si ženske maskaro večinoma nanašajo z odprtimi usti?

Profimedia
Zakaj si ženske maskaro večinoma nanašajo z odprtimi usti? (foto: Profimedia)

Dekleta, morda ste opazile, da imate vsakič, ko si nanesete maskaro, enak, smešen izraz na obrazu: rahlo nagnete glavo, se približate ogledalu in odprete usta. Razkrivamo, zakaj.

Preverili smo, kaj je razlog, da si ženske maskaro večinoma nanašajo z odprtimi usti. Namreč mimika, ki jo imate, ko si nadenete kontaktne leče, črtalo za oči ali maskaro, je lahko kdaj res bizarna.

Zakaj moramo odpreti usta, ko se nam nekaj približa očem? Dokončnega odgovora ni, vendar znanost ponuja precej zanimivo in razumno razlago.

Anatomija naše glave

Da bi razumeli, zakaj si dekleta z odprtimi usti nanašajo maskaro, moramo poznati nekaj dejstev o anatomiji glave.

Mišice, odgovorne za odpiranje in zapiranje ust, se imenujejo lateralne pterigoidne mišice, nadzoruje pa jih osrednja "pot", po kateri potujejo dražljaji skozi naše telo, od želodca do možganov, znana kot trigeminalni živec.

Mišica, ki spušča zgornjo veko, pa nosi takšno ime, kot bi "padlo" iz romana o Harryju Potterju - levator superioris. Nadzira jo okulomotorični živec.

Trigeminalni in okulomotorni živec se nahajata zelo blizu možganskega debla. Najbolj realistična teorija, ki pojasnjuje željo po odpiranju ust pri nanosu maskare, je, da se te "žice" križajo.

Ko aktivirate okulomotorni živec – odprete oko dovolj, da se lahko naličite – signal aktivira tudi trigeminalni živec in zato hkrati odprete usta. Tako ste videti smešno, a vam lahko uspe brezhibno nanesti maskaro. To je najbolj logična razlaga, ki temelji na anatomiji.

Profimedia

Napeta koža?

Druga, manj verjetna teorija pa pravi, da ko odpremo usta le napnemo kožo obraza in se tako lažje ličimo. Čeprav se tudi to sliši logično, so to teorijo ovrgli.

Obstaja zdravstveno stanje, znano kot sindrom mežikanja čeljusti Marcusa Gunna, pri katerem oseba pomežikne vsakič, ko odpre usta, piše srbski portal Mondo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.