P. F. | 7. 2. 2024, 06:00

Zakaj temnopolte ženske nosijo lasulje? Niso samo modni dodatek ...

Profimedia

Lasulje so zelo popularen modni dodatek med temnopoltimi ženskami. Obstaja več razlogov, zakaj se raje odločajo za umetne lase, kot da bi si krojile svoje pričeske - v igri sta tako zgodovina kot biologija.

Nobena skrivnost ni, da temnopolte ženske pogosto uporabljajo lasulje, ki jim tudi odlično pristajajo. Črni lasje dopuščajo največ prostora za oblikovanje, saj so debelejši in gostejši, vendar pa imajo tudi svoje slabosti. So namreč bolj suhi in lomljivi, kar pomeni, da so tudi bolj dovzetni za škodo, ki jo naredijo kemikalije in fizične poškodbe. Toda ali je to pravi razlog, zakaj toliko temnopoltih žensk raje nosi lasulje?

Obstaja več razlogov, zakaj se ženske afriškega potomstva zatekajo k nošenju lasulj. Glede na vprašanje, ki so ga uporabniki Quore zastavili leta 2018, skoraj polovica temnopoltih žensk nosi lasulje večino časa. To statistiko potrjuje tudi članek, objavljen v The Atlanta Journal-Constitution, ki je prišel do enake številke. 

Profimedia

Izraz družbene hierarhije

Prvi dokazi obstoja lasulj segajo v leto 3400 pred našim štetjem, v stari Egipt - arheologi so odkrili grob, v katerem je žensko okostje bilo pokopano z lasuljo. Takrat še niso poznali modnih smernic, oblačenje je razkrivalo simbolnost družbene hierarhije. Druge starodavne kulture, ki so prav tako uporabljale lasulje, so bili Grki, Asirci in Feničani.

Trend se je ponovno pojavil v Rimskem imperiju, tokrat z namenom, kot ga poznamo danes - lasulje so postale del modnih dodatkov bogatih žensk. Po padcu Rimskega imperija pa so iz obličja zemlje izginili tudi umetni lasje, ponovno so se pojavili v 16. stoletju v Evropi, ko jih je začela nositi francoska in angleška elita. 
Zgodovina nošenja lasulj v Afriki sega v starodavno egipčansko civilizacijo. Bolj kot so se razvijale trgovske poti, bolj so postale dostopne po vsej Afriki. Za izdelavo so uporabljali različne materiale, od človeških las do rastlinskih vlaken in volne. 

Profimedia

Samoizražanje in zaščita pred škodljivimi vplivi

Lasulje ščitijo naravne lase pred škodo, ki jo povzroča vreme in zunanje okolje. Predvsem pa lahko umetni lasje služijo kot način samoizražanja in omogočajo široko paleto stilističnih možnosti. Evropska kolonizacija afriških držav je vpeljala nove materiale in tehnike izdelave, ki so povsem preobrazili izdelavo lasulj. 

Nekatere ženske si pred spanjem s šalom ovijejo lase, saj jih s tem zaščitijo pred lomljenjem, do katerega pride ponoči med spanjem. Prav tako šal pomaga ohranjati olje v laseh. Lasulje so lahko narejene s sintetičnimi ali pravimi lasmi, razlika se pozna predvsem v ceni: sintetične lasulje so cenovno ugodnejše, dobimo pa jih lahko v različnih oblikah in barvah, kar daje veliko prostora eksperimentiranju. 

Zaključimo lahko, da se temnopolte ženske zatekajo k lasuljam zato, da svoje naravne lase zaščitijo pred poškodbami in lomljenjem. Nekatere jih uporabljajo kot modni dodatek, saj se lahko na ta način preprosto igrajo z različnimi stili in barvami.