N.Z. | 15. 9. 2020, 14:55

Žalostna usoda zelenega eksperimenta: zapuščena stanovanja, ker ljudje tam nočejo več živeti!

profimedia

Ker se večina ljudi še ni vselila, je vegetacija brez potrebne nega na balkonih zelenih nebotičnikov ’podivjala’. To, kar bi moral postati urbani ekološki raj, je postala džungla.

Ogromno kitajsko mesto Chengdu je svetu najbolj znano po svojem zelenem eksperimentalnem projektu megamesta z vertikalnimi vrtovi in zelenjem na vsakem balkonu.

Ideja je naravnost čudovita, realnost pa so zakomplicirali ... komarji.

Tako kot ljudje imajo tudi komarji namreč radi zelenje.

Ker so stanovalci pobegnili iz zelenega mesta pred komarji, se je po njihovih balkonih zelenje nekontrolirano razraslo v pravo džunglo.

Nepremičninska agencija, katere naloga je bila prodaja stanovanj v zelenem mestu, je kitajskim medijem sporočila, da je bilo do aprila letos prodanih vseh 826 stanovanj, žal pa jih zdaj tam namesto modernega ekološkega raja čaka prilika, ki veliko bolj spominja na sceno iz postapokaliptičnega filma.

Zeleno mesto Chengdu sestavlja osem visokih poslopij, ki so bila zgrajena leta 2018. Vsak balkon pa je narejen dovolj prostorno, da je na njem mogoče urediti bogate vrtove. Arhitekti seveda niso računali na komarje. In ko so pred temi zbežali ljudje, ni trajalo dolgo, da so rajski vrtovi nekontrolirano zbezljali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.