13. 4. 2022, 19:00

Najpogostejše napake, ki jih zelo verjetno počnete med pitjem kave

Profimedia

Slovenci še kako dobro razumemo pomen kavopitja. Smo ljubitelji kavarn, kjer se družimo s prijatelji, sklepamo posle, mrzlično tipkamo na prenosnike ali pa jih koristimo le zato, da se ob skodelici dišeče kave ugnezdimo z dobro knjigo. Kljub naši ljubezni do kave, pa ne govorimo pogosto tudi o bontonu pitja kave – veste, kako se pravilno pije kava?

Kako primemo skodelico

Zatakne se že čisto na začetku, saj že hiter pogled po vrtu ljubljanske kavarne razkrije, da je kar nekaj načinov, kako ljudje pred požirkom primejo skodelico kave. A bonton pitja kave pravi, da je edini pravilni način dvigovanja skodelice kave s pincetnim prijemom za ročaj. S palcem in kazalcem primemo za ročaj skodelice, ostale prste pa zapremo v dlan. (Tako, kot je vidno na naslovni fotografiji.)

Česa pri prijemu skodelice nikoli ne smemo početi? Nikoli ne vtikamo kazalca v ročaj skodelice (večina kavnih skodelic tega niti več ne omogoča), da bi s prstom objeli ročaj. Takšen prijem, kjer kazalen vtaknemo v ročaj in ga s prstom potem objamemo, palec pa položimo na vrh ročaja, je pravilen samo pri večjih skodelicah za čaj ali kakav. Te imajo temu primerno tudi večje ročaje. Prav tako pri dvigu skodelice ne iztegujemo mezinca. 

Dodajanje sladkorja

V kavarnah se praviloma sladkor ponuja v priloženih 3 ali 5-gramskih vrečkah. In čeprav se zdi, da tule ne more biti večje znanosti, vseeno obstaja nekaj pravil. Vrečico s sladkorjem odpremo, vsebino stresemo v skodelice, potem delček vrečice, ki smo ga odtrgali, vstavimo v prazno vrečico in jo odložimo na krožnik. Prazne vrečice ne mečemo v pepelnik, prav tako je ne pustimo na mizi. 

Kako kavo premešamo

Po bontonu stare dunajske šole kave nikoli ne mešamo s krožnimi gibi, ampak po principu 'gor in dol', kot da bi risali črno N od zgornje do spodnje stranice skodelice. Pri tem se z žličko ne zaletavamo ob rob skodelice, ker nihče ne želi poslušati nervoznega cingljanja porcelana ali keramike. 

Uporabljene žličke ne ližemo

Na tej točki verjetno vsi največkrat grešimo. Marsikomu se namreč zdi povsem neprimerno, da bi umazano žličko odložili na čist krožniček, a bonton pravi, da kave ne smemo okušati z žličko. "Žlička je orodje za mešanje, ne lizika," je na otvoritvi prenovljene kavarne Union v Grand Hotelu Union lepo povedala gospa Anita Miković, svetovljanka in poznavalka svetovnih kavarn. Po mešanju žličko lahko rahlo potrkamo ob rob skodelice, da se malce očisti, potem pa jo odložimo na krožniček, desno od skodelice.

Vroče kave nikoli ne pihamo

Če je kava zelo vroča, preprosto počakamo, da se shladi. V napitek ne pihamo, prav tako v kavo ne odložimo žličke v upanju, da se bo zato hitreje shladila. Pomagalo pa bo, če boste vročo kavo mešali, seveda tako, kot je omenjeno v zgornji točki.

Šminka na robu skodelice

Vse požirke naj bi delali na vedno istem koncu skodelice, to pa je še posebej pomembno, če imate šminko. Tako boste preprečili, da bi bili po koncu kavopitja odtisi šminke nastlani po celotnem robu skodelice.

Kava nikoli pred obrokom

Kava se praviloma vedno pije po obroku, saj pomaga pri prebavi. Načrtujte naslednjo kavo tako, da je ne pijete vsaj uro ali dve pred naslednjim obrokom.

Novo na Metroplay: Nastja Gabor o materinstvu, dojemanju ljudi in novih projektih