Vid Legradić | 21. 10. 2022, 11:43

Ne boste verjeli, ampak turizem vabi v Ukrajino (kako se v takšno državo sploh potuje?)

profimedia

Približujejo se krompirjeve počitnice, ki jih bodo mnogi izkoristili za potovanja v tujino. Naj gre za obisk sosednjih držav ali oddaljenih krajev, destinacij je ogromno. Oddaljeni tropski otoki, prestolnice Evrope, sončni Mediteran ... Pustolovščine vabijo. Varne in manj varne. Ena takšnih je Ukrajina. Toda, kako se v tako državo sploh potuje?

Turistični delavci so med covidno krizo večkrat govorili, da se popolno zaprtje sektorja ni zgodilo še nikoli poprej v zgodovini. Imeli so prav. Ne glede na to, kaj se je zgodilo, smo ljudje vedno potovali. Tudi med vojno. Kar drži tudi zdaj. Ukrajina namreč pospešeno vabi obiskovalce na takšna in drugačna doživetja, ki pa niso nujno povezana le s turizmom. So ljudje, ki imajo v tej državi prijatelje, sorodnike, poslovne vezi, službene in humanitarne opravke. Prav zato je ključnega pomena, da država - navkljub temu, da je v vojni - ostaja odprta, prehodna in relativno varna.

Kako lahko v trenutni situaciji običajen človek sploh vstopi v Ukrajino?

Z letalom ne gre, saj je letenje civilnega letalstva v ukrajinskem zračnem prostoru omejeno. Uporabiti je potrebno vlak ali avtomobil in prečkanje meje bo takšno, kot bi vstopali v katerokoli drugo državo zunaj Evropske unije.

Pred vstopom sta pomembni še dve stvari: sklenitev posebnega zavarovanja, ki ga ponujajo ukrajinske zavarovalnice, in pridobitev informacij o policijski uri, ki velja na vašem cilju.

Ukrajina je razdeljena na 24 pokrajin in v vsaki je čas policijske ure nekoliko drugačen. V primeru, da boste v svojo prišli med policijsko uro, ne boste mogli nadaljevati svojega potovanja, vse dokler policijske ure ne bo konec.

Hoteli v Ukrajini delujejo, največ jih je v prestolnici Kijev.

V primeru, da ste prišli tja kot turist, se lahko udeležite katerega od nenavadnih izletov. Eden od takih je enodnevni ogled Buče, Borodjanke in Irpina. To so mesta, kjer so v sredini marca ukrajinski vojaki uspeli zaustaviti kolono ruskih vojaških vozil, namenjenih v Kijev.

Posledice vojnih grozot, ki se razkrijejo po osvoboditvi, so za turiste že dostopne. V okviru izleta si lahko v spremstvu lokalnega poznavalca ogledamo uničenje, ki ga prinese vojna, in doživimo moč prebivalcev, ki hitijo postavljat življenje na novo. Vse glavne ceste v Buči so danes že obnovljene, prav tako marsikatera zgradba.

Niso pa vsi izleti tako ekstremni. Ukrajina je velika država z raznoliko kulturo in krajino.

Zakarpatija (hribovita pokrajina na skrajnem zahodu) ponuja veliko možnosti za pohodništvo ter zdraviliški turizem. Tudi Odesa vabi. To pristaniško mesto je zelo živahno zvečer in ponoči, zato mora vsak obiskovalec vsaj enkrat zaviti v katerega od lokalov ali pa se udeležiti ture 'plazenja po barih'. Vredno je obiskati tudi palače Černiva in Lvova. Slednji je bil konec koncev del naše skupne kraljevine Avstro-Ogrske pred prvo svetovno vojno. Secesijski Lvov v nekaterih podrobnostih spominja celo na Ljubljano. Če pa vas pot zapelje v oblast Kerson, ki je ta trenutek na vrhu svetovnih novic zaradi ukrajinske protiofenzive, pa ne pozabite poskusiti lubenice. Zaradi podnebja in zemlje naj bi bile lubenice iz Kersona najokusnejše na svetu. Lubenica je tam tako pomembna, da so ji zgradili celo spomenik.

Če boste iz takega ali drugačnega razloga obiskali Ukrajino, si velja zapomniti še nekaj nasvetov: najemajte hotele v bližini glavnih trgov.

To je točka, ki ima najmanj možnosti, da bo zadeta iz zraka. Upoštevajte signalizacijo in navodila pristojnih organov, prav tako sireno, ki oznanja zračni napad. V prtljagi imejte vsaj nekaj hranilnikov električne energije. Ti vam bodo prišli prav v primeru, če zmanjka elektrike. Redno jih polnite, ko imate možnost. Izogibajte se množicam, dokumente imejte stalno s seboj. Pričakujte, da boste v vojnem stanju velikokrat zaustavljeni in tudi pregledani. Redno sledite novicam in bodite sočutni s prebivalci. Potovanje v tako državo mora imeti višji cilj. Če ga nima, je bolje odpreti spletni brskalnik in se udeležiti ene od virtualnih tur, ki jih ukrajinske agencije in turistični vodniki redno izvajajo. Tudi ogled Buče je od junija naprej že na voljo, na veliko bolj varen način - iz domačega fotelja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.