P.M. | 14. 2. 2023, 21:06

Ni si treba trgati od ust, da bi prihranili kak evro: 3 preproste navade za vsak dan

Profimedia

V zadnjem času se šle cene povsod strmo navzgor. Če ne želite, da bi se vsak dan držali za glavo, lahko poskusite z nekaj drobnimi spremembami pri sebi.

Res je, vse se draži in pogled v prihodnost ni glede tega nič kaj spodbuden. Nekdo je nekoč dejal, da so se potrebščine, ki jih potrebujemo za preživetje, že od nekdaj samo dražile, in nikoli obratno. Zato nam ne preostane drugega, kot da sprejmemo nekaj osebnih odločitev, s katerimi nam bo pri tem vsaj malo lažje. Torej, kako si lahko pomagamo, da ne bo naš bančni račun vedno bolj prazen?

Prva metoda: več kot očitno je treba začeti s tem 

Mnogi se strinjajo, da gre za preprost način, ki pa vendarle omogoči velik uspeh: pustite denarnico doma. To ni pomembno le zato, ker je v njej gotovina, v njej imamo tudi bančne kartice, kar pomeni, da med krajšim sprehodom ali obiskom res ne bomo ničesar kupili in nič plačali. 

Profimedia

Saj veste, človeka dostikrat "denar srbi", in če je denarnica v žepu ali v torbici, si bomo takoj zaželeli kak posladek, pijačo, to in ono, s čimer nam prodajalci venomer skušajo ustvariti potrebo. Disciplina je ključna, če smo namenjeni na obisk ali le krajši izlet, ni potrebno, da nosimo s seboj "tudi svoj bančni račun". 

Priskrbite si "drobižnik"

Saj veste, o čem govorimo? Plastična zadevica, namenjena shranjevanju kovancev, je še kako priročna. Ne le, da nam omogoča shranjevanje drobiža, za katerega dostikrat celo napačno mislimo, da ni nič vreden. Lahko ga celo nosimo s seboj na zgoraj omenjenih krajših izhodih, kovance shranjene v njem pa uporabimo za sprotne drobne izdatke.

M.P.

Enkrat ko plačamo z večjim bankovcem za 20 ali 50 evrov, ta izgine v trenutku. Poznano? Drobižnik nam zato na nek način omogoča porabo za drobne stvari in nam pomaga, da ne puščamo drobiža naokoli.

Domači ukrepi

Naprave kot so računalniki, televizorji, monitorji in seveda polnilci za pametne telefone porabljajo električno energijo tudi, ko niso v uporabi. Mesečni strošek za posamezno napravo ni ogormen, a ko seštejete vse te naprave, se nabere kar zajetna količina stran vrženega denarja. In to dobesedno.

Malo več discipline tudi na tem področju se izplača. S to navado boste ne le privarčevali pri računu za elektriko, ampak tudi podaljšali življenjsko dobo naprav, ki roko na srce niso ravno poceni

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.