28. 11. 2022, 10:25 | Promocijska objava

Odgovorite si na teh 5 vprašanj, da boste lahko izbrali najboljše smučišče za vas

Jernej Leskovar/Elan

Po slovenskih vršacih je zapadel prvi sneg, zato že snujemo smučarske izlete, ki nas bodo popeljali v bližnje in daljne zasnežene dežele. Da bodo pustolovščine v zimskih dneh čim bolj pravljične (in čim bolj mirne), pa se moramo podati na smučišče, ki nam je najbolj pisano na kožo. Da ne bo neprijetnih zagat, si med izbiranjem smučišča odgovorite na naslednja vprašanja.

#1 Ali ima smučišče proge, primerne mojemu smučarskemu znanju?

To je morda celo najbolj pomembno vprašanje. Proge, ki jih smučišče ponuja, bodo igrale ključno vlogo v tem, kako zelo boste na zimskem oddihu uživali. Če ste začetnik ali če že dlje časa niste stali na smučkah, poskrbite, da bo imelo smučišče, ki ga boste izbrali, na voljo dovolj začetniških prog, kjer boste lahko nabrali ustrezne izkušnje ali utrdili že malce zarjavelo znanje.

Vsekakor pa poskrbite, da bodo del vaše opreme kakovostne in sodobne smuči, saj bo tako smuka prijetnejša in varnejša. Obenem vam bodo primerne smuči, dale dale samozavest za izpeljavo popolnih zavojev. Ne pozabite tudi na ženski del vaše ekipe, saj morate vedeti, da je ženska fiziotomije druačna od moške. Iz tega razloga, ženske potrebujejo drugačno konstrukcijo smuči, s katereimi bodo lahko smučale cel dan in užitke na snegu končale brez utrujenih nog. Potrebujete predlog? Kliknite tule.

Če pa ste bolj izkušen smučar, to pomeni, da smučate hitreje, imate več vzdržljivosti in poznate vse prednosti kakovostne smučarske opreme. Zato so vam bodo bolj privlačne dinamične, daljše, težje in bolj strme proge, ki jih morda najbolj popularna smučišča niti ne ponujajo. Seveda pa za to potrebujete tudi ustrezne smuči, ki bodo skladne z izzivi, ki vas čakajo.

Evropska smučišča označujejo proge po barvnem kodnem sistemu, zato je zelo enostavno preveriti, kakšna smučišča ponujajo različne destinacije – modre proge so začetniške, rdeče so za utečene smučarje, črne pa so izredno zahtevne proge, namenjene samo resnično izkušenim smučarjem.

Klemen Razinger/Elan

#2 Kako oddaljena je nastanitev od smučišča?

Želite čim manj sprehajanja od nastanitve do smučišča? V smučarskem žargonu se temu pravi 'ski-in-ski-out', kar v malce bolj opisni obliki označuje nastanitve, kjer praktično stopite iz hotela direktno na smučišče. Če želite bolj udobno smučarsko avanturo, boste verjetno želeli nastanitev na smučišču, da se lahko po koncu smučarskega dne praktično prismučate v hotelsko sobo.  

S tem si zagotovite, da vam po dolgem dnevu smučarske opreme ni potrebno nositi prav daleč, prav tako pa so takšne nastanitve precej bolj priročne, če se na zimski oddih odpravljate z otroki. Prav ta praktičnost običajno odtehta nekoliko višje cene takšnih nastanitev.

#3 Ali bi želeli na smučišču imeti na voljo smučarsko šolo?

Številna smučišča ponujajo tudi učne ure smučanja. Šola smučanja sploh ni slaba ideja, če že dlje časa niste smučali (in imate sedaj čisto nove, sodobne smučke in bi jih radi dodobra izkoristili) ali pa, če želite, da se smučanja naučijo otroci. Seveda poskrbite, da bodo tudi najmlajši v vaši družini imeli smuči, s katerimi bodo smučali lažje in bodo napredovali hitreje. V dobri smučarski šoli bodo potem zelo hitro varno drseli po zasneženih progah, vi pa lahko ta čas izkoristite za smučarske užitke na zahtevnješih progah ali pa si le privoščite malce dolgo pričakovanega odklopa s srkanjem kuhanega vina..

Klemen Razinger/Elan

#4 Ali potrebujem 'apres ski' aktivnosti?

Apres Ski je mednarodni izraz za aktivnosti, ki se dogajajo po koncu smučarskega dne. Če vas zanima zgolj in samo smučanje, vam ta ponudba morda ni potrebna, zato ni smiselno, da iščete nastanitve tam, kjer bi to le povišalo končno ceno. 

Če pa bi radi imeli celostno izkušnjo smučarskega užitka, vključno s stojnicami s kuhanim vinom, divjimi zabavami, ki trajajo do jutranjih ur ali kulinaričnimi razvajanji, preverite, če lokacija ponuja tisto vrsto aktivnosti, ki bi jih dejansko želeli izkusiti.

V ta segment se vključujejo tudi popoldanske aktivnosti za otroke, ki lahko najmlajšim članom vaše smučarske ekspedicije dodatno popestrijo dneve in obogatijo celotno izkušnjo. Zato le preverite, kakšnih apres ski živahnosti si lahko na naslednjem zimskem oddihu veselijo tudi vaši otroci.

#5 Kje boste jedli?

Lakota je obvezni del smučanja. Ko po uspešnem smučarskem dnevu odložimo smuči, je potrebno poskrbeti za želodec. Kulinarika je pomemben del zimskih oddihov, zato tudi toliko slovenskih smučarjev radostno obiskuje predvsem tirolska smučišča, kjer se križata germanska urejenost in slastna italijanska kuhinja. 

Preverite, kakšno restavracijo ponuja vaša nastanitev in kakšne restavracije obratujejo v bližini. Alpske restavracije so pri številnih smučarjih ključni del uživanja v zimskem oddihu, zato poskrbite, da bo tudi ta del počitnic ustrezno bogat.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.