D. D. | 22. 5. 2023, 14:48

Odmevno razkritje: športna oblačila najbolj priljubljenih blagovnih znamk škodijo zdravju (ugotovitve šokirajo)

Profimedia

Športna oprema številnih tekstilnih velikanov vsebujejo nevarne snovi. Ne moremo več zaupati niti najbolj priljubljenim znamkam oblačil?!

Nedavna raziskava je postregla s šokantno ugotovitvijo: športna oblačila najbolj priljubljenih blagovnih znamk vsebujejo kar 40-krat večjo vsebnost škodljivih snovi od dovoljenje meje!

V želji po bolj zdravem življenju se za šport odloča vedno več ljudi, posledično pa se povečuje tudi zanimanje za kakovostna športna oblačila. Zato bodo športni navdušenci zagotovo še kako neprijetno presenečeni ob novici, da vse več blagovnih znamk športnih oblačil vsebuje visoke ravni BPA, ki se uporablja za izdelavo nekaterih vrst plastike. 

Stalna izpostavljenost izredno škodljiva

Škodljiva kemična snov ima lahko negativne učinke na zdravje in povzroči določena bolezenska stanja, kot so astma, bolezni srca in ožilja ter debelost, je opozoril ameriški center za zdravje in okolje (CEH).

Profimedia

Testirane blagovne znamke športnih oblačil vključujejo pajkice znamk Athleta, Champion, Kohl's, Nike in Patagonia, športne modrčke Sweaty Betty, športne majice Fabletics ter kratke hlače Adidas, Champion in Nike

Kot poroča CNN, so bila oblačila priznanih blagovnih športnih znamk izpostavljena do 40-krat večji vsebnosti BPA, kot je v Kaliforniji določena dovoljena meja. 

V skladu z njihovo zakonodajo je največja dovoljena raven BPA ob stiku s kožo 3 mikrograme na dan. Kot še navajajo tuji mediji, so večino izpostavljenosti BPA preučevali v kontekstu zaužitja, absorpcija skozi kožo pa ni bila raziskana prek podatkov, pridobljenimi z absorpcijo iz oblačil.

Profimedia

Kljub temu, da se BPA  iz telesa izloči v nekaj dneh, strokovnjaki menijo, da je stalna izpostavljenost zelo skrb vzbujajoča

Omejite čas v športnih oblačilih

"Študije so pokazale, da lahko BPA vstopi v krvni obtok skozi kožo v samo nekaj sekundah ali minutah. Na primer prek natisnjenega računa, ki ga držite v rokah. Ure in ure nosimo športne modrčke in majice ter se v njih potimo. Skrb vzbujajoče je, da smo odkrili tako visoke ravni BPA v oblačilih," pravi Kaya Allan Sugerman, direktorica CEH programa Illegal Toxic Threats Program.

Profimedia

"Želimo, da vse znamke preoblikujejo svoje izdelke in iz njih odstranijo vse bisfenole, vključno z BPA," pravi CEH in ob tem vsem športnikom svetuje, da omejijo čas, ki ga preživijo v športnih oblačilih, tako da se takoj po vadbi preoblečejo. 

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan