D. D. | 23. 5. 2023, 08:23

30 dni na mesec, 14 ur dnevno in le 900 evrov neto: turistični biser se spopada z vse hujšimi težavami

Profimedia

Ena turistično najbolj zanimivih držav se spopada z resnimi težavami. Koliko turistov bo letos sploh lahko sprejela?

Sredozemska država, ki je zelo priljubljena tudi med slovenskimi dopustniki, se sooča s težavo, ki bi lahko povzročila upad turistov. Grčija, ki v privabljanju poletnih gostov tekmuje s Hrvaško in Črno goro, močno trpi zaradi pomanjkanja turističnih delavcev. 

Turizem se vzpenja, delavcev pa ni

Državi z 10,6 milijona prebivalcev primanjkuje okoli 80.000 delavcev, poroča Poslovni dnevnik.

Profimedia

Stamatis Hacilazaru, direktor prodaje v hotelski verigi H Hotels Collection, meni, da je najprej treba izboljšati delovne pogoje sezonskih delavcev, zaposlenim pa zagotoviti usposabljanje in podaljšati sezono tudi po koncu poletja. 

V Grčiji je, glede na navedbe tujih medijev, že od aprila ogromno turistov. V Atene je prišlo 50 odstotkov turistov več kot v enakem obdobju lani, prejšnji mesec pa naj bi tam pristalo 3,5 odstotka več ljudi kot leta 2019. 

"Spet smo priča vzponu turizma, še posebej v Atenah," ugotavlja Chloe Laskaridis, predsednica Lampsa Hotels. Spodbudna novica, glede na to, da je Grčija močno odvisna od turizma, saj slednji predstavlja kar 18 odstotkov državnega BDP

Brez prostega dneva za mizerno plačo

Čeprav bo trenutna inflacija letošnje počitnice v Grčiji zagotovo podražila, pa se turistični delavci ne bojijo, da bi to bil razlog za primanjkljaj turistov. Če že ne bodo napolnili vseh turističnih kapacitet, bo to zaradi pomanjkanja kadra.

Profimedia

Po besedah Hacilazara so med pandemijo turistični delavci množično zapustili ta poklic. "Delavci iščejo varnejše službe, osnovno izobrazbo in dobro plačo," pravi direktor prodaje.

Kot še navaja Poslovni dnevnik, je sindikat POEET za časopis Naftemboriki povedal, da delavci v grških hotelih delajo 30 dni na mesec ter 14 ur na dan, ob tem pa v povprečju zaslužijo le okrog 900 evrov neto, zato jih veliko odhaja v države z boljšimi plačami.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.