D. D. | 10. 6. 2023, 07:00

Kam na miren dopust brez gneče? 5 očarljivih evropskih otokov, na katere so turisti pozabili

Profimedia

Preverite pet manj znanih očarljivih evropskih otokov brez gneče, kjer se boste zares spočili. 

Otok je popoln kraj za mir in tišino, ponovno povezovanje s seboj in pobeg pred preostalim svetom. Namesto da se na zaslužen dopust odpravite na turistično zelo oblegane kraje, se raje odpravite v neznano na enega od spodaj navedenih očarljivih otokov brez gneče.

Andros, Grčija

Andros je relativno neznan grški otok, ki se nahaja blizu grške celine, od Aten pa je oddaljen le nekaj več kot uro vožnje s trajektom. Ta prikupen otok je preplavljen s čudovito pokrajino, ki vključuje številne potoke, slapove in vrhunske peščene plaže, zaradi turistične nedotaknjenosti pa ponuja pristno grško izkušnjo.

Lošinj, Hrvaška

Na seznamu manj znanih evropskih otokov se je znašel tudi hrvaški biser Lošinj, ki je sicer med Slovenci dokaj priljubljen. Čeprav zaradi relativne bližine marsikdo pomisli, da je turistično zelo oblegan, pa to ni tako. Lošinj ponuja veliko, a se tako slovenski kot tuji turisti veliko raje odpravijo drugam. Dolg in neokrnjen otok je najbolj znan po čistem zraku, ki je zahvaljujoč ogromnemu številu borovcev napolnjen z vonjem po zeliščih.

Profimedia

Tavira, Portugalska

Zelo dolg peščeni otok, ki je nekaj sto metrov stran od celine, je kraj, kamor se najraje zatekajo domačini. Območje, ki je na obali Algarveja, spada v naravni park Ria Formosa. Največja in najbolj znana plaža na otoku je istoimenska plaža Tavira, ki je dolga skoraj štiri kilometre.

Profimedia

Saaremaa, Estonija

Saaremaa, največji estonski otok, je pokrit z borovim gozdom in brinovimi nasadi. Otok je odličen za pohodništvo, kolesarjenje ali vožnjo z avtom med ogledovanjem starih cerkva in iskanjem propadajočih trdnjav. Zahvaljujoč blagemu podnebju in z apnom bogati prsti ima otok zelo raznoliko rastlinstvo in živalstvo.

Profimedia

Bozcaada, Turčija

Čeprav je lahko dostopen iz Istanbula, je Bozcaada kotiček Turčije, ki ga je množični turizem očitno pozabil. Otok je le malo oddaljen od Troje in prav na njegovih plažah je bil zgrajen zloglasni trojanski konj. Čeprav spada pod Turčijo, se na otoku prepleta mešanica grških in turških vplivov. V pristanišču boste našli drobne bele zgradbe, stare rustikalne hiše, pokrite z bugenvilijo, zapuščene peščene plaže in tradicionalne taverne z zunanjimi sedeži pod vinsko trto. 

Profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.