Š. T. | 12. 3. 2023, 21:38

170 kilometrov dolgo mesto: vrhunski futuristični projekt ali sodobni zapor?

Profimedia

Ambiciozni načrt napoveduje revolucijo na področju urbanega življenja in ponuja način, kako lahko ljudje sobivajo v harmoniji z naravo. Pa je vse skupaj izvedljivo?

V Savdski Arabiji v mestu Neom v provinci Tabuk so začeli graditi pametno mesto, ki je zasnovano tako, da bo brez avtomobilov in emisij ogljika. Mesto, dolgo 170 kilometrov, je del projekta Savdska vizija 2030, gre za 500 milijard ameriških dolarjev (469 milijard evrov) vrednega projekta.

Načrti mesta predvidevajo, da bo v tem mestu živelo devet milijonov prebivalcev, projekt se bo raztezal od Rdečega morja pa do mesta Tabuk. Gre za impresiven načrt, glede na to, kaj vse bo obsegal.

Gre za futuristično arhitekturo, nad načrti so nekateri navdušeni, nekateri pa malo manj. Projekt je že naletel na kritike zaradi vpliva na okolje in sedanje prebivalstvo na tem območju, številni dvomijo o njegovi tehnološki in gospodarski izvedljivosti. Eden od uporabnikov je v komentarju zapisal, da bo to sodobni zapor, urbani gulag.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NEOM (@neom_theline)

Gre za pobudo kronskega princa Mohameda bin Salmana Al Sauda. Neom veliko območje države, ki je namenjeno razvoju. Čeprav ga pogosto imenujejo pametno mesto, je Neom pravzaprav regija, v kateri bodo številna mesta, letovišča in drugi objekti, projekt pa je imenovan "The Line".

V tej soseski bo vse hitro dosegljivo, vse bistvene vsakodnevne storitve, kot so šole, zdravstvene ambulante, objekti za prosti čas in zelene površine bodo oddaljene le pet minut hoje. Obljubljajo,da nobeno potovanje ne bo daljše od 20 minut, vse naj bi bilo narejeno v sožitju z naravo.

Glavni del projetka bo več kot 100 kilometrov dolga stavba, nekakšen vodoravni nebotičnik, ki je napovedana kot velika znamenitost v Neomu. Gre za dve vzporedni strukturi, ki prečkata gore in puščavo, z ulicami in stavbami ter celo stadionom, kar je del načrta za preoblikovanje severa Savdske Arabije.

Profimedia

Ustvarjalci tega futurističnega projekta pravijo, da je soseska "neposreden odgovor na nekatere najbolj pereče izzive, s katerimi se danes sooča človeštvo, kot so infrastruktura, onesnaževanje, promet in gneča ljudi".

Skupnost bo podprta z umetno inteligenco (AI), ki se bo nenehno učila načinov, kako olajšati življenje in tako ustvariti čas za prebivalce in podjetja. Projekt naj bi bil končan do leta 2030.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.