28. 3. 2023, 21:11 | Vir: Avtomagazin

Na kaj morate biti pozorni pri kolesarski verigi, da ne boste v težavah

Profimedia

S toplejšimi dnevi je na cestah vedno več kolesarjev. Da boste sproščeno vrteli pedala na izletu, je pomembno, da prej opravite nekaj najnujnejših opravil.

Pred novo kolesarsko sezono je dobro preveriti zavore, luči, pedala in tudi verigo. S tem se lahko izognete težavam, dolgoročno prihranite denar, saj je obrabljenost verige lahko vzrok, da obtičite ob cesti.

Veriga se običajno poškoduje tako, da se raztegne. Hitrost obrabe verige je odvisna od množice dejavnikov. Sem spadajo način vožnje in teren, model verige, v katerih prestavah vozite, kako prestavljate ter seveda, kako redno in temeljito jo čistite.

Verjetno pa je najpomembnejši dejavnik vzdrževanje verige. Obraba verige bo povzročila slabo prestavljanje in izgubo učinkovitosti. Poleg tega je močno obrabljena veriga šibkejša in kaj hitro se lahko tudi strga. Morda pa je najpomembnejše, da vas lahko obraba verige stane veliko denarja, če je predolgo ne zamenjate.

Profimedia

Obrabo verige je najbolje izmeriti s posebnim orodjem za preverjanje verige. Lahko uporabite tudi natančno ravnilo ali merilni trak, vendar je ta postopek veliko bolj zamuden, medtem ko orodja za preverjanje verige zagotavljajo veliko preprostejši in hitrejši rezultat.

Verige se ne obrabljajo enakomerno, zato je za najbolj natančen rezultat najbolje, da opravite meritve na vsaj treh različnih delih verige.

Obrabljena veriga lahko obrabi kaseto in zobnike na gonilki. Kaseta in prednji verižniki so običajno dražji od verige, zato lahko stroški hitro narastejo, če obrabljene verige ne zamenjate pravočasno.

Z rednim čiščenjem kolesarske verige boste preprečili kopičenje onesnaževalcev, ki lahko delujejo kot brusilna pasta v pogonskem sklopu in pospešijo stopnjo obrabe. Poleg razmaščevanja in čiščenja morate verigo tudi posušiti in nato nanesti mazivo za verigo. Preverjanje obrabe verige je zaradi vsega naštetega vredno vključiti v režim rednega vzdrževanja kolesa. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.