N. V. | 21. 9. 2023, 18:05

Potniki bodo lahko že naslednje leto odpotovali z letališča, ne da bi pokazali svoj potni list

Profimedia/fotomontaža

Kmalu nam na letališču več ne bo treba pokazati potnega lista. Ne boste verjeli, kako bodo odslej preverjali potnike.

Letalski prevoz z najboljšega letališča na svetu bo od prihodnjega leta še lažji. Singapursko letališče Changi bo popolnoma odpravilo potne liste.

Uradniki so napovedali, da bo letališče Changi v Singapurju z začetkom leta 2024 uvedlo avtomatsko mejno kontrolo, ki bo potnikom omogočila, da zapustijo mesto oziroma državo, ne da bi kjer koli pokazali svoj potni list. Potnike bodo preverjali z uporabo biometričnih podatkov.

Biometrični podatki

Biometrična tehnologija se skupaj s programsko opremo za prepoznavanje obraza v določeni meri sicer že uporablja na letališču Changi. A zdaj bodo uvedli nove spremembe, ki bodo olajšale postopek nadzora in zaradi katerih se bo zmanjšala potreba, da potniki na letališču vedno znova kažejo potne liste.

Profimedia

Biometrični podatki bodo uporabljeni za ustvarjanje "avtentikacijskega žetona", ki se bo uporabljal na različnih točkah – od prevzema prtljage do mejne kontrole in vkrcanja, poroča CNN. Na vseh teh točah torej potnikom ne bo več treba pokazati svojih potnih listov.

Singapursko letališče Changi

Singapursko letališče Changi velja za enega najboljših in najbolj prometnih na svetu. Oskrbuje več kot sto letalskih družb, ki letijo na 400 destinacij v približno sto držav. Samo junija je skozi letališče potovalo 5,2 milijona potnikov, s čimer so presegli rekord petih milijonov iz januarja 2020 – pred izbruhom pandemije koronavirusa. Že samo letališče je postalo turistična destinacija, znano pa je po tropskem gozdu z metulji sredi letališke stavbe.

Profimedia

Prihodnost potovanj

Strokovnjaki pravijo, da bi lahko biometrična identifikacija kmalu postala prihodnost letalskih potovanj.

Leta 2018 je dubajsko mednarodno letališče uvedlo biometrična "pametna vrata", ki prepoznajo obraz in preverijo identiteto potnika v petih sekundah. Za preverjanje pristnosti uporabljajo prstne odtise ali skeniranje obraza. Tehnologijo za prepoznavanje obrazov v določeni meri uporabljajo tudi letališča v Hong Kongu, letališče Narita v Tokiu, mednarodno letališče Indira Gandhi v Delhiju, Heathrow v Londonu in Charles de Gaulle v Parizu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gulf News (@gulfnews)

Digitalni dokumenti (ang. 'Digital ID'), ki so v skladu s standardi Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO), omogočajo popotnikom uporabo varnih digitalnih različic svojih potnih listov na mobilnih telefonih.

V Združenih državah Amerike pa velika letalska podjetja, kot so American Airlines, United in Delta, v zadnjih letih eksperimentirajo z biometrično prijavo na let, oddajo prtljage in izhodi za vkrcanje na nekaterih letališčih.