D. D. | 12. 6. 2023, 06:00

Vodni raj za štirinožne prijatelje: odkrijte psom prijazne plaže

Profimedia

Se na dopust odpravljate s hišnim ljubljenčkom? Preverite, katere plaže v Sloveniji in na Hrvaškem so psom najbolj prijazne.

Hrvaška je med slovenskimi dopustniki zelo priljubljena destinacija. Lepe plaže, gostoljubni domačini in okusna hrana vsako leto privabijo na trume turistov iz vsega sveta. Nekateri potujejo sami, nekateri z družino, spet drugi v družbi hišnih ljubljenčkov. Med te spada vedno več Slovencev, zato smo se pozanimali, na katerih hrvaških plažah lahko brezskrbno uživate s svojim kosmatinčkom.

Profimedia

Crikvenica

Zagotovo ena izmed najbolj znanih psom prijaznih plaž na Hrvaškem je večkrat nagrajena plaža Podvorska v Crikvenici. Opremljena je z najsodobnejšo opremo in zagotovo bo vsakega lastnika in njegovega psa navdušila. Prva uradna hrvaška plaža za pse ima pasje prhe in veliko košev za odpadke, kar dela to plažo res posebno, pa je kavarna za pse, kjer ponujajo pasji sladoled, čips in celo pasje pivo.

Kvarner

Kvarner ponuja veliko kotičkov, ki veljajo za pravi pasji raj. Najbolj navdušuje Veli plaža v Baški, ki je znana po turkiznem morju in pesku. Ne zaostajajo niti plaža Kijac v Njivicah, Veli Žal na Malem Lošinju, Punta Kolova pri Opatiji, zaliv Vlaška v Senju ter številne manjše plaže na Reki. 

Istra

Istra poleg sonca in morja ponuja tudi veliko plaž, ki so prijazne psom. Najboljše ocenjene so plaže: Verudela in Štinjanska uvala v Puli, Lone bay, Cuvi in Borik v Rovinju.

Dalmacija

V Dalmaciji lahko preizkusite številne psom prijazne plaže v okolici Splita, kot sta na primer Kašjun ali Kaštelet. Lahko se odpravite tudi do Zlatnega rata na Bolu ali Mlina v Dubrovniku. Zanimiva je tudi plaža Vartalac v Komiži, saj je poleg tega, da je pasja, tudi vulkanskega izvora.

Profimedia

Čeprav Slovenija na tem področju zaostaja za našimi južni sosedi, pa se tudi na slovenski obali najdejo psom prijazne plaže. Poleg uradnih pasjih plaž v Ankaranu, Kopru, Izoli, Portorožu in Strunjanu je na voljo tudi nekaj divjih plaž, kjer prisotnost psov ni izrecno prepovedana.

Koper

V Kopru se po navedbah portala Pes moj prijatelj lahko vaši psi namakajo na pasji plaži na koncu semedelske promenade.

arhiv Mestne občine Koper

Izola

Izola skriva kar nekaj kotičkov:

 • ob starem Delamarisu, kjer je plaža namenjena samo kopanju s psom
 • pod Belvederjem – dovoljeno kopanje psom
 • divja plaža na Belih skalah

Portorož

 • divja plaža v Strunjanu
 • del plaže med Piranom in Fieso
 • po avtokampu Lucija (v smeri Seče)
 • plaža v avtokampu v Strunjanu
 • plaža za punto v Piranu
 • pasja plaža v Strunjanu (pri ribiškem pomolu ob restavraciji Pinija)

Ankaran

 • plaža v avtokampu Adria
 • plaža Sv. Jernej ob nekdanjem mejnem prehodu Lazaret
 • divja plaža na Debelem rtiču

Kjer znak označuje, da so psi nezaželeni, s psom ne smete na plažo, v primeru kršenja pravila vas lahko oglobijo za 200 evrov. Na slovenski obali je kar nekaj plaž, kjer je psom vstop izrecno prepovedan: mestna plaža v Kopru, mestna plaža Debeli rtič, glavna plaža v Portorožu, hotelske plaže v Portorožu, mestna plaža v Piranu in kopališče v Žusterni.   

Novo na Metroplay: Mojmir Šiftar o zakulisju MasterChefa, stereotipih in ženi Anji