R.S. | 14. 6. 2024, 12:09

Strokovnjaki so si enotni: takšnih rastlin nikoli ne nosite domov

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Z njimi lahko povzročite veliko škode. 

Pred nami je poletje in z njim čas dopustov. Številni se odpravijo na počitnice v tujino, kjer kupijo razne spominke. S potovanj včasih prinesejo tudi kakšne (eksotične) rastline, sadike ali semena. Čeprav so rastline po navadi videti zdrave, so na njih lahko slepi potniki oziroma škodljivci. 

Eksotične rastline ne spadajo v Slovenijo

Dr. Alenka Zupančič iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, da naj želeno rastlino raje kupimo v Sloveniji, če obstaja možnost za to. "Če potujete zunaj Evropske unije, sploh v kakšne eksotične države, takrat se res vzdržite in ne nosite domov rastlin in drugega rastlinskega materiala, ki bi lahko imel skrite potnike. Marsikdo ne ve, da se škodljivci prenašajo tudi z lesom in s paletami. Če potujete in si zares zaželite določene rastline, se najprej pozanimajte, ali jo lahko kupite v Sloveniji. Če kupite rastlino v tujini, obstaja možnost, da vam jo bodo na letališču zasegli."

Profimedia

Če se pojavi škodljivec, Kmetijski inštitut najprej določi, za katero vrsto škodljivca gre, nato pa razišče, koliko primerkov je prisotnih, in oceni, kakšno škodo lahko povzročijo. 

Aplikacija, ki pomaga odkriti škodljivce

Težje postane, ko se škodljivci pojavijo v gozdovih, ki prekrivajo 60 odstotkov Slovenije. Barbara Piškur iz Gozdarskega inštituta Slovenije je povedala, da iščejo škodljivce s pastmi, opazovanjem in biološkimi odtisi organizmov. Pri iskanju škodljivcev v gozdovih jim s pomočjo aplikacije Invazivke pomagajo tudi posamezniki, ki prijavijo nenavadna opaženja.