22. 11. 2022, 15:35 | Promocijska objava

Testirali smo vse, kar prinaša novi HUAWEI Mate 50 Pro

Aljoša Šček

Mislim, da ne bom nikogar presenetil, če rečem, da me dandanes trg pametnih telefonov ne navdušuje več tako kot me je nekoč. Modeli na trgu so si med seboj podobni, nismo več priča vsakoletnim dih jemajočim predstavitvam novih naprav, ki premikajo meje našega razumevanja kaj telefon sploh je, temveč vsakoletnim nadgradnjam v večini enih in istih naprav tako, da povprečen uporabnik sploh ne zazna več razlik med povprečnimi modeli telefonov ter vrhunskimi flag ship modeli. Med redkimi funkcijami, ki še lahko naredijo razliko in telefon diferencirajo od množice sta fotografija ter programska oprema in prav na te funkcije se je Huawei osredotočil s svojim novim telefonom Huawei Mate 50 Pro.

Huawei Mate 50 Pro je vodilni v vseh pogledih, ne glede na to ali pogledamo notranje specifikacije, tehnologijo zaslona, sestavo kamere ali katero koli drugo funkcijo. O samih tehničnih specifikacijah danes rajši nebi izgubljal besed, saj so nam vsem na voljo z le nekaj kliki v spletnem brskalniku, zato se bom rajši posvetil uporabniški izkušnji ter temu kako se ta telefon vklopi v moj vsakdan. Huawei Mate 50 Pro je v Sloveniji na voljo v dveh elegantnih barvnih kombinacijah in sicer srebrni in črni, moja uporabniška izkušnja pa temelji na oranžnem modelu katerega sem ekskluzivno testiral in v Sloveniji ne bo na voljo v maloprodaji.

Aljoša Šček

Prva stvar, ki sem jo opazili, ko sem telefon prijel v roke je njegov edinstven dizajn. Prefinjen bronast okvir z ukrivljenim zaslonom iz kaljenega stekla, oranžno vegansko usnje ki pokriva zadnji del telefona ter izstopajoč obroč, poimenovan Space Ring, na katerem so simetrično umeščene štiri kamere in katerega rob krasi krasen Clous de Paris vzorec katerega bi prej pričakoval na kakšni zapestni uri višjega cenovnega razreda kot pa na mobilnem telefonu na tej napravi pričarajo občutek razkošja ter tehnološke dovršenosti. 

Sedaj pa da se osredotočim na tisto, kar to napravo resnično razlikuje od množice drugih na trgu, to je Huaweijev ekosistem, ki vztrajno raste in predstavlja zelo dobro alternativo najbolj znanim ekosistemom na trgu mobilnih naprav. Mate 50 Pro poganja nov operacijski sistem, katerega so poimenovali EMUI 13. Slednji me je najbolj presenetil s svojim natančnim in intuitivnim uporabniškim vmesnikom ter svojo prilagodljivostjo.

Aljoša Šček

Na voljo je ogromno različnih tem ter pripomočkov s katerimi si lahko uporabniški vmesnik prilagodimo po naših željah. Kot na vseh novejših Huaweijevih napravah tudi na tem telefonu trgovine Google Play ni, namesto nje imamo aplikaciji AppGallery ter Gspace na katerih sem našel vse aplikacije katere so zame že skoraj samoumevne in brez katerih si ne predstavljam vsakdanjika. Na tej točki bi pa izpostavil še dve Huaweijevi aplikaciji kateri sta me še posebej navdušili, to sta glasovna pomočnica poimenovana Celia ter aplikacija za urejanje video posnetkov Petal Clips, katera je definitivno ena najboljših, brezplačnih aplikacij za urejanje video posnetkov kar sem jih kadarkoli uporabljal.

Za zaključek pa še glavni adut tega telefona, njegova edinstvena kamera XMAGE katera se ponaša s kar 10-stopenjsko nastavljivo fizično zaslonko ter številnimi funkcijami, ki bolj naprednim uporabnikom omogočajo, da natančno prilagodijo vsak parameter fotografiranja, manj izkušenim pa, da posnamejo odlične fotografije (in videoposnetke) v načinu »point and shoot«.

Aljoša Šček
Aljoša Šček

Kamera prav tako omogoča fotografiranje v ogromno različnih posebnih načinih kot so Night Mode, Super Macro, Food Mode, Portrait Mode in podobno za ustvarjanje tistih fotografij, ki res izstopajo. In po nekajdnevni uporabi te vrhunske naprave ter po narejenih več fotografijah in videoposnetkih lahko rečem, da že avtomatski način zagotavlja odlične rezultate v skoraj vseh možnih scenarijih in fotografije ter videi so več kot popolni za objavo na socialnih omrežjih. Če se pa v nastavitve kamere še malo bolj poglobimo so pa fotografije resnično primerljive s tistimi posnetimi s profesionalnimi fotoaparati.

Aljoša Šček
Aljoša Šček

Na koncu lahko rečem le, da je Huawei Mate 50 Pro res soliden pametni telefon z velikim 6,74 paličnim OLED zaslonom, odličnim naborom procesorjev v svojem razredu in funkcijo hitrega polnjena s katero se telefon napolni v dobrih 35 minutah najde se pa tudi kakšna manjša pomanjkljivost kot je ta, da telefon v tem trenutku ne podpira omrežja 5G.

Definitivno pa ta podatek nosi večjo težo na papirju kot pa v praksi, saj sam med uporabo nisem zaznal nobene razlike oziroma pomanjkljivosti v primerjavi z ostalimi mobilnimi napravami katere podpirajo 5G in če le tega ne bi prebral sem prepričan, da sam tega ne bi ugotovil. Kjer ta telefon resnično izstopa, je pa v segmentu fotografije, kjer s svojim izrednim naborom kamer ter inovativno tehnologijo ustvarja izstopajoče fotografije in videe na povsem novem nivoju, brez primere.

Avtor: Aljoša Šček

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.