21. 9. 2023, 09:31 | Promocijska objava

Ste ljubitelj zgodovinske arhitekture, ki rad oddih preživi tudi aktivno? Našli smo, kje boste združili oboje!

Liburnia Hotels & Villas

Za jesenski oddih si privoščite posebno vzdušje, ki vam ga lahko zagotovi prava mešanica zgodovinskega in modernega okolja, nadgrajenega z nešteto možnostmi za razne aktivnosti.

Po vse to se podajte v očarljivo Opatijo na obali Kvarnerskega zaliva, ki jo prežemata sredozemski duh in duh bogate preteklosti – čudovita arhitektura mesta je del avstro-ogrske dediščine – medtem ko Jadransko morje pljuska ob grebene Učke, priljubljene pohodniške destinacije s številnimi edinstvenimi in privlačnimi gozdnimi sprehajalnimi in pohodniškimi potmi.

Opatija je mesto z bogato zgodovino in kulturo, ki skriva veliko čudovitih lokacij, spomenikov, pisanih parkov in idiličnih vil.

Duh bogate preteklosti na vsakem koraku

V Opatiji boste zato čisto zares začutili posebno vzdušje, saj je duh preteklosti še vedno čutiti na vsakem koraku. Preveval vas bo na promenadi Lungomare, v znamenitih opatijskih parkih, kot sta Park Angiolina in Ameriški vrtovi, pa tudi v prijetnih kavarnah v slogu dunajskih, kot sta Café Strauss in Café Imperial.

Še prav posebej pa vas bodo v čudovito preteklost popeljali tamkajšnji stare vile in zgodovinski hoteli v samem središču Opatije, polni bogate dediščine: Hotel Palace Bellevue, Hotel Kvarner, Heritage Hotel Imperial.

Lungomare
Znamenita 10 kilometrov dolga promenada Lungomare, uradno poimenovana sprehajališče Franca Jožefa I., je bila zgrajena med letoma 1889 in 1911 ter se razteza od vasi Volosko do mesta Lovran, na sredini pa je Opatija. Pri zasnovi tega posebnega sprehajališča so sodelovali zdravniki, zato njegova oblika in lega prispevata k rehabilitaciji in preprečevanju različnih bolezni. V 20. stoletju so Opatijo zato uradno razglasili za klimatsko zdravilišče.

Lungomare pa je danes priljubljeni kraj za občudovanje osupljivih znamenitostih in ustvarjanje romantičnega vzdušja za krajane in obiskovalce, kot je bil sprva za kralje in kraljice ter kneze in vojvodinje z vsega sveta.

Park Angiolina 

Ko vas pot ob morju začne voditi proti mestu, lahko vstopite še skozi železna vrata, se sprehodite mimo Zidu slavnih in vstopite v zelene oaze parka Angiolina, zaščitenega spomenika parkovne arhitekture, kjer najdete 60 polj z več sto rastlinskih vrst z vsega sveta, kot so dvokrpi ginko, japonska banana, orjaška sekvoja.

Liburnia Hotels & Villas

Dekle z galebom
Na rtu pred nekdanjim pokopališčem boste zagledali kamnito dekle, ki steguje roko proti galebu. Gre za nov kip, stvaritev kiparja Cara, postavljen leta 1956, ki je postal eden od simbolov Opatije. Na tem mestu pa je nekoč stal kip, imenovan Madonna del mare, kiparja Rathauskega iz Gradca. Madonna naj bi bdela nad dušo grofa Arthurja Kesselstadta, ki je izginil blizu tega rta v valovih pred veliko nočjo leta 1891. Izvirni kip Madonne po restavriranju hranijo v Hrvaškem muzeju turizma v Villi Angiolina, pozlačeno različico Madonne pa lahko vidite pred cerkvijo sv. Jakova.

Carmen Sylva
Zgodovinsko gozdno sprehajališče Carmen Sylva je bilo zgrajeno konec 19. stoletja in ponuja čudovit razgled na riviero in Kvarnerski zaliv iz zelene oaze.

Narodni park Učka

Priljubljena pohodniška destinacija s številnimi edinstvenimi in privlačnimi gozdnimi sprehajalnimi in pohodniškimi potmi, se nahaja le 30 minut od morske obale in ima bogato naravno in kulturno dediščino.

Zgodovinski hoteli

Če obožujete zgodovinsko arhitekturo, boste v Opatiji neznansko uživali v občudovanju hotelov Liburnia Hotels & Villas.

Hotel Kvarner je bil zgrajen leta 1884 kot prvi hotel v Opatiji in na vzhodni obali Jadrana. Zgrajen je bil v samo desetih mesecih kot zdravilišče s toplimi in hladnimi kopelmi. Danes izstopa po značilnem neoklasicističnem slogu in je ena najbolj znanih opatijskih znamenitosti.

Liburnia Hotels & Villas
Liburnia Hotels & Villas

Heritage Hotel Imperial se je leta 1885 odprl pod imenom Kronprinzessin Stephanie. Hotel je zgrajen v secesijskem slogu z veličastno Zlato dvorano, ki je bila takoj po odprtju razglašena za najlepšo gostinsko dvorano v Evropi. V njem boste našli tudi prijetno kavarno Café Imperial ter v njej odlične sladice in craft kavo.

Liburnia Hotels & Villas
Liburnia Hotels & Villas

Hotel Palace Bellevue je veličasten hotel, zgrajen konec 19. stoletja v zgodovinskem središču Opatije. Slovi po neobaročnem in secesijskem slogu, prežetem z duhom starosvetne romantike. Tu boste lahko razvajali brbončice v kavarni Café Strauss, eni najbolj znanih kavarn v Opatiji.

Liburnia Hotels & Villas
Liburnia Hotels & Villas

Naš namig:

V hotelih Palace Bellevue, Kvarner in Imperial lahko rezervirate tudi čudovito posebno ponudbo Opatija Heritage Experience: 

• jutranji ritual Isadore Duncan, ki vključuje zajtrk in penino v sobi;

• popoldanski čas za čaj v Café Imperial, ki vključuje 1 x čaj po izbiri in 1 x tradicionalno sladico po izbiri;

• v kavarni Strauss pa vas čaka Cocktail Brunch: koktajl Isadora Duncan (fiumanka liker, limonin sok, creme de cassis, penina) in brunch (jajca benedict ali avokado na rženem toastu).

Aktivni med občudovanjem okolice

Medtem ko občudujete zgodovinske znamenitosti, pa ste lahko obenem tudi aktivni, da ohranite zdrav duh v zdravem telesu. Opatija in njena okolica sta kot nalašč za tek, nordijsko hojo, pohodništvo, kolesarjenje ... ali pa samo sprehajanje ob morju, ki vas bo napolnilo z novo energijo.

Planinarjenje, kolesarjenje, nordijska hoja, aktivni sprehodi

Narodni park Učka je od nekdaj priljubljena destinacija številnih planincev, rekreativcev in ljubiteljev narave. Zato ne preseneča, da je na območju Učke in Ćićarije veliko pohodniških poti, ki čakajo, da jih odkrijete in raziščete – ne glede na to, ali se na avanturo podajate z morske obale, s Poklona ali iz Istre.

Liburnia Hotels & Villas

Poleg pohodništva pa je Učka idealen kraj tudi za kolesarjenje, saj je na tem območju urejenih in označenih 8 poti različnih težavnosti za gorsko kolesarjenje v skupni dolžini 180 km. Poti potekajo skozi različne pokrajine, tako da lahko v enem dnevu uživate v pogledu na Reški zaliv, otok Cres in majhna obalna mesta, nato pa med vzponom na višje nadmorske višine vsrkate lepote Učke in planote Ćićarije.

V čudoviti naravi ob promenadi Carmen Sylva ali vzdolž 10-kilometrskega sprehajališča Lungomare lahko uživate, če se podate na nordijsko hojo ali aktivni sprehod skozi zgodovino Opatije.

Joga ob morju in plavanje v sveži vodi

Le kaj bolj okrepi telo in duha kot joga ob morju? Pa tudi s plavanjem v sveži morski vodi boste zmanjšali stres, krepili moč in povečali fleksibilnost.

Ste vedeli? Morski zrak vam ponuja eno največjih koncentracij blagodejnih negativnih ionov. Fizične aktivnosti, kot so plavanje v morju, dihalne vaje na plaži, aktivna hoja in tek so zelo priporočljivi tudi zato, ker krepijo koristne učinke vdihovanja negativnih ionov, kot so zmanjšanje vnetja, krepitev funkcije imunskega sistema, boljše mentalno zdravje, uravnoteženje avtonomnega živčnega sistema, spodbujanje globokega spanca, spodbujanje celičnega metabolizma ...