16. 11. 2023, 14:27 | Promocijska objava

Ste starejši ali poznate starejšega, ki bi rad (bolj) suvereno uporabljal internet in si s tem olajšal vsakdan? Brezplačne računalniške urice so prava rešitev!

PROFIMEDIA

Vsak od nas pozna koga, najsi bo njegov dedek ali babica ali pa je to kar on sam, ki je želel najbližje presenetiti s prečudovito fotografijo z izleta v naravo, a se je vse skupaj izjalovilo, ker njegov novi pametni telefon ''ni razumel ukaza''. Fotografija ni bila poslana. Kakšna škoda, kajti vnuki bi bili res ponosni na dedkov foto dokaz, da je tisti hip osvojil hrib v okolici. 

Veste, o čem govorimo? Digitalne naprave se vsakodnevno razvijajo in spreminjajo, in medtem ko mlajša generacija, za katero se govori, da se je rodila z zaslonom na dotik pod prsti, večinoma z lahkoto sledi novim funkcijam in spletnim postopkom, tega vsekakor ne moremo trditi za starejše generacije.

Slovenija v digitalni pismenosti starejših celo zaostaja za povprečjem Evropske unije, kar potrjujejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije. Leta 2021 je bil v starostni skupini od 65 do 74 let delež oseb brez digitalnih veščin kar 45-odsoten, kar je nad povprečjem Evropske unije, ki je 41-odstoten. 

Ni pošteno, da medtem ko gre svet hitro svojo pot naprej, starejši ostajajo na isti točki ter nimajo dostopa do najnovejših novic, receptov, možnosti stikov z najbližjimi; da ne znajo samostojno plačevati računov na spletu, kar bi jim prihranilo marsikateri stresni trenutek; da se ne znajo naročiti na zdravniški pregled, kar je v njihovi starosti še posebej pomembna storitev. Zato pozdravljamo res dobro potezo Generalija.

Za povečanje računalniške pismenosti starejših občanov, ki živijo zunaj velikih središč, so se namreč lotili projekta Digitalno samostojni. Starejšim, ki se pri enostavnih vsakdanjih opravilih vse pogosteje srečujejo z uporabo pametnih naprav, za samostojno in suvereno uporabo računalnika ali pametnega telefona primanjkuje ustreznih veščin. Zato so v izbranih občinah organizirali štiridnevne osnovne in nadaljevalne tečaje za skupine po deset udeležencev, ki jih bodo izvedli v sodelovanju z družbo ISA ZNANJE, specializirano za usposabljanje starejših za uporabo novih tehnologij. 

Trajnost postaja pomemben dejavnik v življenju posameznika, podjetij in širše družbe ter vse bolj prehaja v naš vsakdan – v način življenja, ki nas vodi k skrbi za prihodnje generacije, bolj odgovornemu ravnanju z viri in varovanju okolja. Pri zavarovalnici Generali želijo biti vseživljenjski partner svojim zavarovancem, zato so se zavezali trajnostnemu delovanju in ga v praksi uresničujejo z odgovornim delovanjem za boljšo prihodnost različnih skupin prebivalstva. Vključevanje raznolikosti in preseganje družbenih neenakosti pomeni pomemben del trajnostnega poslanstva, zato želijo z najnovejšo trajnostno pobudo Digitalno samostojni opolnomočiti starejše občane za uporabo ključnih digitalnih veščin, potrebnih za vsakdanje življenje. 

Znanje in druženje na brezplačnih računalniških uricah

Vsi starejši občani, ki se bodo udeležili brezplačnih računalniških uric, bodo spoznali osnovno uporabo interneta, e-pošte, pametnih telefonov, se naučili vzpostaviti videoklic, dostopati do storitev e-zdravja ... Z drugimi besedami: naučili se bodo živeti v digitalnem svetu, s čimer se bo vzporedno zagotovo zmanjševala tudi socialna izključenost.

Na računalniških uricah pa se bodo starejši seveda tudi družili, si izmenjevali izkušnje in spomine ter navezovali nova poznanstva, morda celo prijateljstva, kar bo dodatno pozitivno vplivalo na njihovo socialno vključenost in zmanjševalo občutke nekoristnosti, nepomembnosti in osamljenosti.

Torej, če poznate koga starejšega, ki bi mu znanje digitalnih veščin pomagalo v vsakdanjem življenju in mu olajšalo osnovne opravke, ali ste to vi sami, je prijazen poziv k prijavi resnično na (pravem) mestu. 

Tečaji bodo zdaj potekali v treh občinah, ki imajo najvišji delež starejšega prebivalstva in visok delež indeksa staranja. Začetek bo v Lendavi, Piranu in Kranjski Gori, spomladi 2024 pa se jim bodo pridružile nove občine.