D. D. | 23. 5. 2023, 07:00

Strokovnjaki opozarjajo: v moški bradi več bakterij kot v živalski dlaki! (navodila za higieno)

Profimedia

Imate doma moškega, ki nima urejene brade? Brez skrbi, po branju tega članka se bo hitro lotil nege.

Da je moška brada dom številnih bakterij, verjetno ni treba posebej poudarjati. Nedavne raziskave so dejansko razkrile, da je bolj umazana kot ... straniščna školjka! Mogoče je šlo za rahlo pretiravanje, a obstaja dejstvo, da je dolga brada prav zares past za umazanijo. 

Škodljive bakterije pri skoraj vseh testirancih

Tokratna raziskava švicarske klinike Hirslanden je ugotovila, da se v moški bradi skriva veliko nevarnih bakterij, čistejšo dlako kot moški pa naj bi imeli celo psi. Za študijo v reviji European Radiology so raziskovalci analizirali vzorce kože in sline 18 bradatih moških (starih od 18 do 76 let) ter vzorce dlake in sline 30 psov različnih pasem, navaja medij Livescience

Profimedia


 
Testi so pokazali veliko število bakterij pri vseh moških, medtem ko se je pri pasjih testirancih številka ustavila pri 23. Kot pravi študija, je bilo kar sedem moških pozitivnih na človeško patogene mikrobe – vrsto bakterij, zaradi katerih lahko oseba zboli, če se naselijo na napačnem delu gostiteljevega telesa. Mar to pomeni, da so psi čistejši od moških?!

Urejena brada pomembna tudi zaradi videza

Brada je okrasni element številnih moških, glede na številne raziskave pa postaja vse bolj priljubljena. Glede higiene naj bi bila bakterijsko sporna predvsem dolga in neurejena brada. Številni frizerji zato priporočajo ustrezno nego. 

Profimedia

Moški lahko veliko naredijo že z rednim krtačenjem in pogostejšim umivanjem rok, najbolj pomembno pa je redno umivanje s primernimi produkti. 

Če se moški odloči za brado, se mora zavedati, da jo je potrebno vsakodnevno urejati. Toda ne samo zaradi higiene, temveč tudi zaradi videza. Nasvet frizerjev, ki se ga je vredno držati za urejen videz, je, da moški vse obrobe po vratu in licih obrije in tako vzdržuje lepe linijo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.